Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dječja kolica, hladnjaci, perilice rublja, bickli. Ne nalazi se sve to na odlagalištu krupnog otpada, nego na željezničkim prugama! Tamo ih ostavljaju nesavjesni građani i time ne samo da rade veliku štetu, već ugrožavaju sigurnost putnika.


Dječja kolica i vrata ostavljena na pruzi kod Demerja brizu Zagreba. Vlak je oštećen, nitko nije ozlijeđen. Iz HŽ-a poručuju, ovo nam je svakodnevica. 'Ima tu svakakvih situacija, od starih olupina od auta, pa do bačvi, bicikala, mašina za pranje rublja, znači ta pruga u nekom trenutku služi nekom kao otpad', kaže strojovođa Stjepan Hotović. Jednom je kada uzrokovala takvo oštećenje na vlaku da je bio nekoliko mjeseci izvan pogona. 'Neki ljudi ostavljaju kućne ljubimce, pse, zavežu ih za prugu i te životinje ostanu jadne, ne može im se pomoći', kaže Hotović.

Kamenovanje postalo 'popularno'

Vezani članci Kratki spoj (Foto: thechive.com) Misle da nešto nije u redu s njihovim psima, uhvatili su ih u baš čudnim pozama Psi (Foto: Screenshot/YouTube) Urnebesno nespretni psi do suza nasmijali vlasnike, uživajte u malim šeprtljama

Kočenje ne pomaže, zaustavni put vlaka pri brzini 80 kilometara na sat, duži je od 700 metara. Nesavjesne građane policija teško može pronaći. A problem je i nova, opasna dječja igra. 'Kamenuju nas u zadnje vrijeme'. Više od 30 slučaja kamenovanja vlakova zabilježeno je samo u prvih šest mjeseci ove godine. Uništavaju se i rampe na pružnim prijelazima. Od 2005. do 2008. godine 54 osobe poginule su u nesrećama na prijelazima. U prvih sedam mjeseci 2008. podletjelo je 15 automobila pod vlak, u istom razdoblju ove godine dvostruko više, čak 31 nesreća.

'Naježiš se kod Rudina'

No, svaki put kad sjednu u kabinu, strojovođama je u mislima još uvijek kobni 24. srpnja i nesreća kod Rudina. 'Evo ja sam prošao prošli tjedan, naježiš se', svjedoči strojovođa Nedjeljko Perica. Na dvije tisuće i 700 kilometara pruga u Hrvatskoj, u ovom trenutku, putnicima nitko ne može jamčiti sigurnost.