Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna je stanodavka ostala 'kratkih rukava' kada su podstanari koji su mjesecima uredno plaćali stanarinu i režije, odjednom uzeli sve njezine stvari iz stana i odselili - u Irsku.


Podstanari jedne stanodavke u Osijeku, iako su dotad uredno plaćali režije i najam, odlučili su otići i za sobom odnijeti gotovo sve što je imala u stanu, piše Glas Slavonije.

Vezani članci Policija traži osobu s fotografije - 3 Poznajete muškarca s fotografija? Riječka policija traži ga zbog krađe naočala u Tower centru Zagrebačka policija traži muškarca s fotografije - 2 Prepoznajete li muškarca na fotografiji? Policija ga traži zbog dvije krađe iz siječnja i veljače

Osječanka je na društvenim mrežama nedavno objavila kako je ostala bez raznih kućanskih tehničkih uređaja i aparata te raznog drugog inventara. Shvativši da joj je stan 'opelješen', na Facebooku se informirala o svojim podstanarima i doznala da su se odselili u Irsku.

Stanare kradljivce prijavila je policiji. Zapravo se velik broj stanodavaca zbog takve i sličnih situacija žali i u Udruženje stanara Grada Osijeka, piše list.

Gazda vam usred noći ulazi u stan? Podstanari su vam nagomilali dugove? Ovo morate znati

'Ima raznih slučajeva, no pretpostavljam da se ovaj opisani dogodio s podstanarima koji nisu bili prijavljeni. Stanodavci vrlo često ne prijavljuju svoje podstanare, a onda dođe do problema, nekada i vrlo ozbiljnih. S druge strane, oni najmoprimci koji su prijavljeni, moraju dati svoj OIB i ostale podatke važne i u slučajevima poput ovoga', poručuje Predsjednica Udruženja stanara Grada Osijeka Vlasta Auguštin.

Podsjeća da iznosi koje stanodavac mora platiti prilikom prijave podstanara Poreznoj upravi nisu visoki, a štete od krađe ili uništavanja i otuđivanja stvari iz stana i stambenog prostora mogu biti itekako značajne.

Primjerice, na stanarinu u iznosu od 1.000 kuna, kaže Auguštin, plaća se porez oko stotinu kuna, što doista nije velik novac, a u slučaju kakvih problema, stanodavac bez problema može prijaviti policiji krađu i potom dalje rješavati povrat svoje imovine ili naknadu štete. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook