Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porast cijena energenata

Zavod za mirovinsko osiguranje isplaćuje jednokratnu naknadu: Podsjetio što morate učiniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je podsjetnik na dostavu dokaza o visini inozemne mirovine radi isplate jednokratnog novčanog primanja do 30. lipnja.

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) podsjećaju korisnike hrvatske mirovine s inozemnim elementom (korisnici koji uz hrvatsku mirovinu primaju i dio mirovine iz inozemstva te koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu) da radi isplate jednokratnog novčanog primanja kako bi se ublažile posljedice porasta cijena energenata Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje do 30. lipnja 2022. dostave dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2022. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu.

Dokaz može biti:

  • potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2022.
  • potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2022. u neto iznosu.

Na internetskim stranicama HZMO-a dostupan je online obrazac na poveznici kojim je korisnicima omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine.

Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta uz popunjenu Tiskanicu za dostavu dokaza o visini inozemne mirovine.

Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a na poveznici i u područnim ustrojstvenim jedinicama HZMO-a ili se može kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

Pročitajte i ovo Umirovljenici - 2 PROBLEMI UMIROVLJENIKA Stiže rekordan rast mirovina, ali zbog jedne stvari to možda i nije tako dobra vijest: "To nije realno ni dovoljno, unatoč tome što djeluje puno"

Pročitajte i ovo Ilustracija ZA TRAVANJ Počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe: Pogledajte tko i kako može ostvariti to pravo

Korisnici mirovine koji su radili u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu trebaju na online obrascu ili Tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine označiti polje "Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu" te tiskanicu potpisati i dostaviti HZMO-u.

Isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine koji uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj primaju i inozemnu mirovinu te imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, pod uvjetom da im ukupno mirovinsko primanje u Republici Hrvatskoj i inozemstvu isplaćeno za ožujak 2022. ne prelazi iznos od 4100 kuna i da nisu zaposleni predviđena je najkasnije u srpnju 2022. i o tome će korisnici biti pravodobno informirani.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene