Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Podržan prijedlog zakona za vraćanje 0,5 promila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za zakonodavstvo podržao je danas prijedlog novog zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim se, među ostalim, vraća granica od 0,5 promila alkohola za vozače.

Ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević uvodno je istaknuo da je važeći zakon polučio dobre rezultate jer broj nesreća s teškim posljedicama raste znatno sporije od broja vozila i novih vozača.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Naglasio je da za profesionalne i mlade vozače u dobi do 24 godine ostaje nulta tolerancija na alkohol, objasnivši da neiskusni vozači izazovu 23 posto prometnih nesreća s najtežim posljedicama, a da u broju nesreća uzrokovanih alkoholom i prekomjernom brzinom sudjeluju s čak 30 posto.

SDP-ovac Ivo Josipović upozorio je, međutim, da je Vlada predvidjela drakonske kazne za vozače s koncentracijom alkohola do 0,5 promila, ako pritom počine prekršaj.

"Jeste odustali od nula promila, ali ako vozač s 0,3, primjerice, u autu nema trokut, drakonski ćete ga kazniti", rekao je Josipović, ocijenivši da bi takav način kažnjavanja moga biti ustavno problematičan.

Rončević mu je odgovorio kako "vozači mogu popiti čašicu, ali onda moraju ući u siguran auto i voziti po pravilima".

Kazao je i da neki prekršaji, iako naizgled benigni, mogu prouzročiti velike probleme, te da se zna dogoditi da policija i po nekoliko tjedana traga za počiniteljem teškog prekršaja, jer mu registracijska pločica nije bila osvijetljena.

Odbor je prihvatio i prijedlog izmjena i dopuna zakona o odvjetništvu, po kojemu bi Sabor davao suglasnost na visinu odvjetničkih tarifa.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice u ministarstvu pravosuđa Dijana Kovačević Remenarić uvodno je obrazložila da će predložene izmjene osigurati da odvjetničke tarife ne idu na štetu građana ni pravosuđa.

Kazala je kako će zakon strancima omogućiti pružanje odvjetničkih usluga u Hrvatskoj, nakon njezina ulaska u EU, da se omogućava osnivanje odvjetničkih društava s ograničenom odgovornošću, te uvodi obveza odvjetnika da se osiguraju od eventualnih šteta prouzročenih njihovim radom.

Josipović se usprotivio i ovom prijedlogu, ocijenivši da bi utvrđivanje odvjetničkih tarifa u Saboru moglo biti problematično, zbog načina rada Sabora, te da bi bolje bilo da je taj posao na sebe preuzela Vlada.

Suglasan je s ocjenom da su odvjetničke tarife neprimjereno visoke, ali i ocijenio da se Vlada "umjesto na primjenu odgovarajućeg lijeka, odlučila na kirurški zahvat".

Josipović smatra da bi tarife trebale služiti isključivo kao predložak za ugovaranje odvjetničke nagrade, te da bi se poticanjem zdrave konkurencije "napravilo puno više, uz puno manje buke".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene