Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka Ministarstva kulture

Područje Brijuni rivijere proglašeno kulturnim dobrom; Miletić: To je apsurd!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pulski gradonačelnik izrazio je nezadovoljstvo odlukom Ministarstva kulture koje je područje Brijuni rivijere proglasilo kulturnim dobrom, čime je ondje onemogućeno privatno investiranje.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić na današnjoj je redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare izvijestio da je jučer zaprimio odluku Ministarstva kulture Republike Hrvatske kojim je potvrđeno prvotno rješenje po kojemu je područje Brijuni rivijere, odnosno Monumenti i otok Sv. Katarina te Hidrobaza, proglašeno kulturnim dobrom.

Time je, kako je rečeno, onemogućeno bilo kakvo privatno investiranje na tom području jer se zakonskim odredbama o kulturnim dobrima ne podrazumijeva pravo građenja na 50 i više godina. Izrazivši nezadovoljstvo ovim rješenjem, Miletić je kazao da ovom odlukom, unatoč ekonomskoj krizi, kako je rekao, "Hrvatskoj nisu potrebna nova ulaganja i otvaranje radnih mjesta".

Pročitajte i ovo Screenshot malverzacije nakon potresa Ministrica Obuljen Koržinek nakon upada policije: "Ako je netko kriznu situaciju zlouporabio za stjecanje koristi, onda će odgovarati" Ministarstvo kulture AFERA NA GEODETSKOM FAKULTETU Policija upala u Ministarstvo kulture, procurilo jedno ime: "Danas su provedene samo hitne dokazne radnje"

>> Propao natječaj za turistički projekt Brijuni rivijere

"Mi smo kao Grad na prvotno rješenje uputili žalbu jer smo u prostornim planovima namijenili to područje upravo turizmu, pa je sada apsurdno i nelogično da se kompletno područje proglašava kulturnim dobrom", kazao je gradonačelnik Boris Miletić dodavši da mu nije jasno zašto Ministarstvo kulture ne poštuje volju i plan lokalne uprave, čime se zapravo Puli onemogućuje gospodarski razvoj.

"Shvaćam da se neke građevine na tom području trebaju zaštititi, ali pitanje je hoće li se Ministarstvo brinuti i ulagati u to područje", kazao je Miletić dodavši kako je uvjeren da nažalost neće izdvojiti nijednu kunu da ga uredi i zaštiti. On smatra da bi država trebala kvalitetno brinuti o tom području, ako je proglašeno da je od državnog interesa.

"U ovom slučaju problem je ozbiljnosti jedne države. To je državni projekt, za koji je raspisan međunarodni natječaj u inozemnom tisku i nakon njegova okončanja donosi se odluka kojom se zapravo sve poništava. To je apsurd", poručio je Miletić.

U rješenju Ministarstva kulture koje je izdano 23. listopada, među ostalim se navodi da se "predmetno kulturno dobro može koristiti samo u namjeni koju odobri nadležno tijelo" sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. "S obzirom na arhitektonsku vrijednost pojedinih građevina kompleksa nadležno tijelo odredit će izradu detaljne konzervatorske studije prije njihove obnove", dodaje se u rješenju.

Na današnjoj konferenciji za novinare Miletić je najavio i to da će Pula do obilježavanja dana grada 5. svibnja urediti memorijalni dio Titovog parka na Rivi. U taj bi se dio, kako je rekao, postavilo desetak poprsja istarskih i pulskih antifašista i narodnih heroja. "Pula je antifašistički grad, antifašizam je dio naše povijesti i to je najmanje što možemo učiniti", zaključio je Boris Miletić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene