Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bez pitke vode

Snalaze se kako bi obavili osnovnu higijenu, veš peru kišnicom: Načelnik je dobio nove izbore, ali njima do kuća još nisu stigle vodovodne cijevi

Aktualno Galerija Ivan i Marika Kuprešak - 3 Ivan i Marika Kuprešak - 3 Foto: DNEVNIK.hr Marika Kuprešak Marika Kuprešak Foto: DNEVNIK.hr Ivan Kuprešak Ivan Kuprešak Foto: DNEVNIK.hr Ivan i Marika Kuprešak - 2 Ivan i Marika Kuprešak - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan i Marika Kuprešak - 1 Galerija 1/5 >>
Da nemaju pitku vodu u 21. stoljeću u mjestu Podolje u Baranji, ekipa Dnevnika Nove TV izvijestila je još prije pet godina. Iako je vodovod prošao kroz selo, neke je kuće zaobišao priključak pa su se mještani snalazili na sve moguće načine kako bi obavili osnovnu higijenu i imali pitku vodu. Načelnik općine Draž mještanima Podolja tada je poručio kako mu je isplativije kupovati im mineralnu vodu, nego financirati cijevi do njihovih kuća.

Pet godina poslije – načelnik je dobio nove izbore, a do kuća nije stigla ni mineralna voda, a ni vodovodne cijevi. Marika Kuprešak, koju je ekipa Dnevnika Nove TV snimila prije pet godina i danas se umiva u lavoru –  na dvorištu. Dok je mnogima prvi korak jutarnje rutine umivanje, Ivanu i Mariki Kuprešak to je odlazak po pitku vodu kako bi obavili higijenu.

Pročitajte i ovo Zimski Wine and Walk - 1 Wine and walk Sve popularniji oblik turizma na istoku Hrvatske: Posjetitelji su oduševljeni Ivan Kuprešak - 2 izgubili nadu Mještani Podolja i dalje su bez pitke vode: "Umijemo se s kišnicom. Dobro što je pala. Dogovorili smo s djecom da ćemo odseliti"

"Jedan mora držati, a drugi mora šlauf držati u buretu", kazao je Ivan Kuprešak iz Podolja. Nakon što su ih napunili, mogu na umivanje.

"Tako svako jutro – operemo se, umijemo se, zube operemo", objašnjava Marika i dodaje da sve obavljaju u dvorištu. Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Matee Drmić je li im to naporno, odgovara: "Kako da ne? Kosa ti se diže kad moraš ići po vodu".

"Patimo se. Jedna kanta, brzo ode", rekao je Ivan.

Osim higijene, donose i vodu za pranje odjeće

Kako i ne jer osim higijene, vodu donose i za pranje odjeće. "Napunimo rezervar vodom i onda peremo, inače bi ručno trebali prati", govori Marika.

Ima i onih koji ne mogu po vodu pa se snalaze. "Kako bi drugačije nego kišnicu, drugo nemamo. I tako veš peremo", rekla je Zlata Strugar iz Podolja.

Na pitanje kako im je bilo ovo ljeto, s obzirom na sušu, odgovara: "Strašno je bilo, svakako".

Voda treba i životinjama. 

I tako već pet godina mještani čekaju pitku vodu. No, iz Općine stižu dobre vijesti ili nova obećanja. "Očekujemo svaki dan da započnu radovi."

"Voda samo što nije stigla, mi očekujemo svaki dan da započnu radovi", navodi Valentina Avdičević, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Draž.

Na pitanje o tome kako je voda obećana prije pet godina, odgovara: "Evo, obećalo se, ali to je jedan proces koji traje, nažalost, ne ovisi o nama. Mi ulažemo sve napore kako bi osigurali sredstva i dokumentaciju i sve, ali evo kažem, mi se nadamo da će do kraja ove godine poteći voda u svim slavinama i svim kućama u Općini Draž".

Nadaju se i mještani Podolja koji u 21. stoljeću žive bez vode. A kad vas pri popisu stanovništva ovih dana pitaju imate li kupaonicu i priključak na vodu – nemojte se ljutiti, već se sjetite ovih ljudi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene