Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv hrvatskih državljana Velimira Kračuna (1952.) i I. O. (1946.) zbog osnovane sumnje da je V. K. počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, a I. O. zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, stoji u propćenju DORH-a.


U priopćenju Državnog odvjetništva stoji kako postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik V. K. od 13. ožujka do 4. lipnja 2007.godine, u Zagrebu; kao potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju u sektoru financija i predsjednik stručnog povjerenstva HFP-a zadužen za pripremu i provedbu javnog nadmetanja objavljenog u travnju 2007. godine za pružanje usluga procjene vrijednosti poslovanja jednog dioničkog društva zbog pripreme postupka privatizacije; na traženje drugoosumnjičenog I. O., koji je direktor jedne tvrtke, u cilju pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi toj tvrtki, omogućio pobjedu na natječaju bez obzira na druge ponuđače.

Vezani članci Privođenje osumnjičenih za stečajne malverzacije Stečajnom sucu i još troje osumnjičenih određen jednomjesečni istražni zatvor, tereti ih se da su ukrali 30 milijuna kuna Slika nije dostupna Policajac za prijatelja utjerivao dug

Državno odvjetništvo dalje navodi kako nakon što se na navedeni natječaj javilo pet ponuđača, a znajući kako ta tvrtka nije sposobna obaviti procjenu prema traženim uvjetima, sumnja se da prvoosumnjičenik nije o tome obavijestio članove Povjerenstva koji su na sastanku u svibnju 2007. godine kao najboljeg ponuđača izabrali upravo tvrtku drugoosumnjičenika.

Potom je osumnjičeni V. K., bez znanja Tajništva HFP-a i prije konačnosti odluke o odabiru, 1. lipnja 2007. godine, ugovor koji mu je prethodno elektronskom poštom uputio I. O., osobno donio predsjedniku HFP-a na potpis. 

Na temelju toga je V. K. izdao nalog računovodstvu HFP-a da tvrtki drugoosumnjičenika u dva navrata isplati avanse čime je toj tvrtki pribavljena protupravna imovinska korist u ukupnom iznosu od 298.900 kuna, stoji u priopćenju DORH-a.