USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu bivše ministrice kulture Andreje Zlatar Violić zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.


Optužnicom joj se stavlja na teret da je u razdoblju od ožujka 2012. do ožujka 2015., kao ministrica kulture poslovne kreditne kartice izdane Ministarstvu kulture, koristila za svoje privatne potrebe na štetu Državnog proračuna.

Vezani članci Zgrada u kojoj se nalazi sjedište DORH-a i USKOK-a Uskok optužio savjetnika Zadarske županije za namještanje natječaja za energetsku obnovu kuća Krijumčarenje ljudi, ilustracija Četvero u istražnom zatvoru zbog krijumčarenja ljudi od BiH do Slovenije kroz Hrvatsku

"Okrivljenica je tako za svoje privatne potrebe podizala gotovinu u ukupnom iznosu od 146.201,44 kuna koji iznos je beskamatno koristila, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za iznose naknade za podizanje te gotovine od ukupno 4.766,50 kuna.

Nadalje, okrivljenica je putem poslovnih kreditnih kartica i putem narudžbenica, na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske, plaćala privatne troškove u raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, u ukupnom iznosu 99.100,50 kuna, a koji troškovi nisu vezani uz djelatnost i službene svrhe Ministarstva kulture, već su nastali isključivo u okviru njezinih osobnih odnosa i ne predstavljaju troškove reprezentacije. Od ukupno utrošenog iznosa od 250.068,44 kune, okrivljenica je višekratnim mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu naknadno vratila 150.582,94 kuna, dok je za iznos od 99.485,50 kuna oštetila Državni proračun Republike Hrvatske, a sebi pribavila nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 99.100,50 kuna", poručuju iz USKOK-a.

HNS: Nadamo se da će Zlatar Violić dokazati svoju nevinost

HNS je izvijestio kako se nada da će njihova bivša ministrica dokazati svoju nevinost i razjasniti situaciju, podsjećajući da je ostavku zbog ove afere dala kao čin moralne odgovornosti.

"Kao odgovorna stranka ne smijemo komentirati sudske postupke koji su u početnoj fazi. Nadamo se da će u postupku biti utvrđene sve činjenice i okolnosti te da će Andrea Zlatar Violić dokazati svoju nevinost i razjasniti svoju ulogu u spomenutom slučaju. Podsjećamo da je Andrea Zlatar Violić, kao čin moralne odgovornosti, tada dala ostavku na mjesto ministrice kulture", objavio je HNS na svom facebook profilu. (Hina)