USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu bivše ministrice kulture Andreje Zlatar Violić zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.


Optužnicom joj se stavlja na teret da je u razdoblju od ožujka 2012. do ožujka 2015., kao ministrica kulture poslovne kreditne kartice izdane Ministarstvu kulture, koristila za svoje privatne potrebe na štetu Državnog proračuna.

Vezani članci Ilustracija Filmski scenarij: Osumnjičen za krijumčarenje migranata pokušao pregaziti policajce, zaradio kaznenu prijavu Ilustracija Uskok pokrenuo istragu: Krijumčarili 214 migranata iz BiH u Hrvatsku, uzimali i do 500 eura po osobi

"Okrivljenica je tako za svoje privatne potrebe podizala gotovinu u ukupnom iznosu od 146.201,44 kuna koji iznos je beskamatno koristila, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za iznose naknade za podizanje te gotovine od ukupno 4.766,50 kuna.

Nadalje, okrivljenica je putem poslovnih kreditnih kartica i putem narudžbenica, na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske, plaćala privatne troškove u raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, u ukupnom iznosu 99.100,50 kuna, a koji troškovi nisu vezani uz djelatnost i službene svrhe Ministarstva kulture, već su nastali isključivo u okviru njezinih osobnih odnosa i ne predstavljaju troškove reprezentacije. Od ukupno utrošenog iznosa od 250.068,44 kune, okrivljenica je višekratnim mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu naknadno vratila 150.582,94 kuna, dok je za iznos od 99.485,50 kuna oštetila Državni proračun Republike Hrvatske, a sebi pribavila nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 99.100,50 kuna", poručuju iz USKOK-a.

HNS: Nadamo se da će Zlatar Violić dokazati svoju nevinost

HNS je izvijestio kako se nada da će njihova bivša ministrica dokazati svoju nevinost i razjasniti situaciju, podsjećajući da je ostavku zbog ove afere dala kao čin moralne odgovornosti.

"Kao odgovorna stranka ne smijemo komentirati sudske postupke koji su u početnoj fazi. Nadamo se da će u postupku biti utvrđene sve činjenice i okolnosti te da će Andrea Zlatar Violić dokazati svoju nevinost i razjasniti svoju ulogu u spomenutom slučaju. Podsjećamo da je Andrea Zlatar Violić, kao čin moralne odgovornosti, tada dala ostavku na mjesto ministrice kulture", objavio je HNS na svom facebook profilu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju