Centar za mirovne studije podnio je kaznenu prijavu DORH-u protiv nepoznatih počinitelja zbog sumnje na nezakonito postupanje na granici s BiH.

Galerija +0 Migranti i policija na zelenoj granici s BiH (Foto: screenshot/borderviolence.eu)

"Nepoznati počinitelji u ovom su slučaju policajci koji su nasilno i ilegalno protjerivali migrante iz Hrvatske u BiH“, rekla je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije i inicijative Dobrodošli.

Vezani članci Lada Zibar "To nisu stvari koje bi se smjele događati": Ćorušić prijavljen DORH-u, Komori i Ministarstvu Šefica DORH-a Zlata Hrvoj Šipek DORH se očitovao o Milanovićevim optužbama: "Odgovornost za izrečene izjave je na pojedincima koji su ih rekli"

"Kaznena prijava podnosi se na sam Međunarodni dan migranata, nakon što je Border Violence Monitoring objavio snimke u kojima hrvatski policajci prekoračuju svoje ovlasti i organizirano i nasilno te ilegalno protjeruju izbjeglice koje pokušavaju ući u Hrvatsku", navodi.

"Nakon brojnih svjedočanstava izbjeglica i više od dvije godine upozorenja od strane raznih udruga i međunarodne javnosti, vidjeli smo snimke zabrinjavajućeg ponašanja postupanja policije. Govorimo o nasilju nad izbjeglicama koje traje već više od dvije godine, no MUP stalno odbacuje odogovornost i tvrdi da osnova za kršenja ljudskih prava ne postoje.

Snimke zapravo potvrđuju navode migranata i upućuju na sumnju da su policajci prekoračili svoje ovlasti i migrantima uskratili pravo na traženje međunarodne zaštite", ističe Kekuš.

Dodaje kako snimke također otkrivaju sustavno kolektivno protjerivanje te prekoračenje ovlasti poput udaranja nogom, a upućuju i na moguću upotrebu oružja.

Osim kaznene prijave DORH-u, Centar za mirovne studije traži žurnu istragu, kako bi počinitelji ovih kaznenih djela bili sankcionirani, ali i ostavke ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika uprave za granice Zorana Ničena. Smatraju ih izravno odgovornima za nezakonito i nasilno postupanje policije.

Na tvrdnje policije da se ne radi o protjerivanju nego o odvraćanju ilegalnih migranata Kekuš je upozorila da policija vrlo ležerno  tumači termin odvraćanja.

"Jasno je da policija prijeti migrantima i tako ih odvraća, što mi tumačimo nezakonitim protjerivanjem", navodi Kekuš i dodaje da policija mora migrantima omogućiti međunarodnu zaštitu.

Naglašava kako je najvažnije da se nezakonite i nasilne prakse na hrvatskim granicama prekinu te podsjeća sve policijske službenike na njihovo zakonsko pravo i obavezu da odbiju izvršenje naloga ili zapovijedi za koje je očito da se njihovim izvršenjem čini kazneno djelo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju