Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Centar za mirovne studije

Kaznena prijava protiv policajaca zbog postupanja s migrantima, traži se i ostavka ministra Božinovića

Migranti i policija na zelenoj granici s BiH (Foto: screenshot/borderviolence.eu)
Migranti i policija na zelenoj granici s BiH (Foto: screenshot/borderviolence.eu) screenshot/borderviolence.eu
Aktualno Galerija +0 Migranti i policija na zelenoj granici s BiH (Foto: screenshot/borderviolence.eu) Galerija 1/1 >>
Centar za mirovne studije podnio je kaznenu prijavu DORH-u protiv nepoznatih počinitelja zbog sumnje na nezakonito postupanje na granici s BiH.

"Nepoznati počinitelji u ovom su slučaju policajci koji su nasilno i ilegalno protjerivali migrante iz Hrvatske u BiH“, rekla je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije i inicijative Dobrodošli.

Pročitajte i ovo Bivši ministar obrane Mario Banožić Vještačenje Nakon Milanovićeve opaske oglasio se DORH: Istraga protiv Banožića i dalje je u tijeku Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora

"Kaznena prijava podnosi se na sam Međunarodni dan migranata, nakon što je Border Violence Monitoring objavio snimke u kojima hrvatski policajci prekoračuju svoje ovlasti i organizirano i nasilno te ilegalno protjeruju izbjeglice koje pokušavaju ući u Hrvatsku", navodi.

"Nakon brojnih svjedočanstava izbjeglica i više od dvije godine upozorenja od strane raznih udruga i međunarodne javnosti, vidjeli smo snimke zabrinjavajućeg ponašanja postupanja policije. Govorimo o nasilju nad izbjeglicama koje traje već više od dvije godine, no MUP stalno odbacuje odogovornost i tvrdi da osnova za kršenja ljudskih prava ne postoje.

Snimke zapravo potvrđuju navode migranata i upućuju na sumnju da su policajci prekoračili svoje ovlasti i migrantima uskratili pravo na traženje međunarodne zaštite", ističe Kekuš.

Dodaje kako snimke također otkrivaju sustavno kolektivno protjerivanje te prekoračenje ovlasti poput udaranja nogom, a upućuju i na moguću upotrebu oružja.

Osim kaznene prijave DORH-u, Centar za mirovne studije traži žurnu istragu, kako bi počinitelji ovih kaznenih djela bili sankcionirani, ali i ostavke ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika uprave za granice Zorana Ničena. Smatraju ih izravno odgovornima za nezakonito i nasilno postupanje policije.

Na tvrdnje policije da se ne radi o protjerivanju nego o odvraćanju ilegalnih migranata Kekuš je upozorila da policija vrlo ležerno  tumači termin odvraćanja.

"Jasno je da policija prijeti migrantima i tako ih odvraća, što mi tumačimo nezakonitim protjerivanjem", navodi Kekuš i dodaje da policija mora migrantima omogućiti međunarodnu zaštitu.

Naglašava kako je najvažnije da se nezakonite i nasilne prakse na hrvatskim granicama prekinu te podsjeća sve policijske službenike na njihovo zakonsko pravo i obavezu da odbiju izvršenje naloga ili zapovijedi za koje je očito da se njihovim izvršenjem čini kazneno djelo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene