Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U iščekivanju izvješća o monitoringu Europske unije, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić otkrila nam je koji će biti glavni prigovori Bruxellesa.


Osim brodogradnje, za koju tvrdi da smo ponudili rješenje, i vraćanja politike u nadzorne odbore državnih tvrtki, za koje tvrdi, Hrvatska također ima objašnjenje, prigovor je i zbog pravosuđa.

Vezani članci Slika nije dostupna Pusić: Hrvatske i europske mjere za rješavanje krize se poklapaju Slika nije dostupna Čestitke, čestitke i samo čestitke: 'Ishod je dobar i za RH i za EU'

>> Pusić traži objašnjenje, Slovenci tvrde: 'Naš vojni brod nije bio u vašim vodama'

Naime, ministrica Pusić proziva bivšu vlast zbog dostavljenih podataka o zaostalim slučajevima. Bruxelles je utvrdio kako nisu točni.

'Zadnji puta kad su prošle godine slani podaci slani blago rečeno frizirani podaci nisu slučajevi koji su putovali s nižeg ka višem sudu evidentirani pa se pravilo da ne postoje', istaknula je Pusić.

Bivša premijerka ovakve optužbe odbacuje. "Nikakvog friziranja nije bilo svi podaci su dobiveni od tijela koja su za to nadležna ovo je proziran pokušaj prikrivanja propusta i krivih poteza vlade", uzvraća Jadranka Kosor, bivša premijerka. Problema će biti, ali ne zbog njene vlade. "Primjerice zbog zakona o sukobu interesa koji ne provode zbog zakona o javnim ovršiteljima", smatra Kosor.

I sukob interesa zamjera nam Bruxelles i to s naglasnom na ministre Čačića i Linića koje se želi poslati u nadzorni odbor Ine. "To je nešto što o čemu se puno razgovaralo s predstavnicima komisije i objasnilo im se i to je tema koja se stalno otvara u Hrvatskoj, a gotovo uopće ne u komisiji", ističe Pusić. Zbog moguće korupcije sporan zakon o sukobu interesa poslan je na kontrolu Europe.

"Ako i budu primjedbe u ovom smislu mi ćemo ih rado procijeniti s obzirom na hrvatske nacionalne interese", pojasnio je saborski zastupnik Josip Kregar. Kregar, koji je radio na zakonu tvrdi da je Bruxellesu objašnjeno da su Čačić i Linić iznimka.

Kritike ćemo prihvatiti. "Ne trebamo se bojati apsolutno ničega mi smo u partnerskim odnosima ne radimo ništa s figom u džepu nego je to naš izbor", ističe Pusić. Milanovićevoj vladi Europa zamjera i izmjene zakona bez konzultacija. "Možemo svoje zakone mijenjati kako god hoćemo osim one koji su vezani za pravnu stečevinu", pojašnjava Pusić. Prvo izvješće monitoringa bit će poručuju u vladi samo smjernica.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.