Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Peti u Europskoj uniji

PORAŽAVAJUĆI podaci: Na 100 Hrvata njih 32 je SIROMAŠNO!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni zavod za statistiku objavio je podatke o siromaštvu u Hrvatskoj.

Četveročlana obitelj koja na mjesec ima na raspolaganju manje od 1.055 kuna po članu je siromašna..Siromašnih je Hrvata čak 32 posto, a po broju onih koji jedva preživljavaju, Hrvatska je na petom mjestu u Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Petero mrtvih u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag Ilustracija Budućnost pred vratima Hrvatska je ušla u najužu jezgru jednog od najjačih globalnih sustava: Iduća godina mogla bi biti presudna

Sve veći broj Hrvata muku muči, kako preživjeti mjesec. Jer, samci koji na mjesec žive sa 2.010 kuna ili četveročlana obitelj s 4.221 kunom, na samoj su granici siromaštva. 'Premalo za život na koji smo se naviknuli, a u međuvremenu se i u nekim stvarima malo i razmazili, ali ovo je krajnja granica izdržljivosti', kazao je jedan građanin.

Na toj je granici više građana. Naime, prema najnovijim podacima, od 100 Hrvata, čak je 32 siromašno. No, 'zaobići' rizik od siromaštva ne mogu ni oni koji rade. Njih 4,9 posto na pragu je siromaštva, a u toj skupini koji lako prelaze taj prag je i 21,8 posto umirovljenika.

>>
Splitska udruga potrošača: Prijeti nam energetsko siromaštvo

Mnogi se za pomoć obrate Caritasu, koji i uoči blagdana Svih sveti provodi akciju prodaje lampiona. 'Cilj je prikupiti sredstva kako bi pomogli mladima koji nakon punoljetnosti izlaze iz domova i djeci socijalno ugroženih obitelji. Sredstvima od kupnje svijeća ćemo pomoći mladima', kazala je Elza Parlov iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

A drva za zimu ove će godine dobiti 60-ak obitelji. No, prema službenom objašnjenju statistike, siromašni su oni koji si primjerice ne mogu priuštiti telefon ili televizor u boji,
obrok s mesom svaki drugi dan, ne mogu na vrijeme platiti račune, ne mogu tjedan dana na godišnji odmor ili si ne mogu priuštiti automobil.

Među članicama Europske unije, po stopi rizika od siromaštva Hrvatska je na petom mjestu, a ta je stopa najmanja u Češkoj. Najsiromašniji su Grci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene