Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši gradonačelnik Vukovara

Počelo suđenje, Sabo se ne smatra krivim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo izjavio je danas na početku suđenja na osječkom Županijskom sudu kako se ne smatra krivim za dva kaznena djela podmićivanja zastupnika, za koja ga je optužio Uskok.

Optužnica ga tereti da je u lipnju i srpnju prošle godine, nakon što nije uspio pokušaj konstituiranja vukovarskog Gradskog vijeća, u nakani da SDP-u osigura većinu vijećnici HDZ-a Mariji Budimir ponudio mjesto člana Nadzornog odbora u tvrtki "Borovo", mjesto predsjednice gradske komisije za europke integracije, uz pripadajuće naknade, te novčane naknade od 10, 20, i 50 tisuća kuna, kako bi postala vijećnica SDP-a u Gradskom vijeću.

Pročitajte i ovo Ilustracija U više država Trojica Hrvata prošvercala stotine kilograma droge po Europi, USKOK otkrio kako su to učinili Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe

Ona je i snimila sporni razgovor sa Sabom te dala iskaz USKOK-u.

Optužen je da je, iz istih razloga, HDZ-ovu vijećniku Radivoju Đuriću ponudio da će supruzi Ružici osigurati posao glavne sestre u vukovarskoj bolnici, a sinu osigurati posao direktora Hrvatskoga radija Vukovar te poručio da će, ako tako ne postupi, njihov sin Siniša ostati bez posla na toj radijskoj postaji.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Zorka Fumić kazala je u uvodnome govoru kako će optužba dokazati da je Sabo, iako je kao gradonačelnik bio obvezan provoditi vladavinu prava, svoje ovlasti iskoristio za izigravanje pravnoga poretka, i to pokušajem kupovanja vijećničkih mandata, kako bi se zanemarila volja biračkoga tijela.

Sabin odvjetnik Anto Nobilo u uvodnom je govoru istaknuo kako snimku razgovora svoga klijenta i Marije Budimir i dalje smatra nezakonitim dokazom. Smatra da Marija Budimir i Radivoj Đurić u trenutku, koji se spominje u optužnici, još uvijek nisu imali status vijećnika u predstavničkom tijelu jer mandat vijećnika, sa svim pravima i dužnostima, počinje trenutkom konstituiranja Gradskog vijeća, odnosno izborom njegova predsjednika.

Suđenje se nastavlja preslušavanjem snimke razgovora okrivljenog Sabe i Marije Budimir te iskazima svjedoka, među kojima su Marija Budimir i Radivoj Đurić.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene