Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuju se gužve

Počinje skijaški vikend: Evo nekoliko korisnih informacija za put!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gužva je i na ulazu i na izlazu iz zemlje.

Povratnicima s praznika već u prvim satima subote pridružit će se putnici prema skijalištima. 'Upozorit ćemo naše građane da će se taj promet protezati sve tamo do Salzburga, odnosno do mjesta u Austriji, Italiji i Francuskoj', rekao je Nikša Bjelajac iz HAK-a

>> Unatoč krizi, Hrvati se nisu odrekli skijanja!

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvješće HAK-a Kilometarske kolone diljem Hrvatske: Vozi se usporeno, prometne nesreće stvaraju dodatne gužve Ilustracija HAK Slijedi udarni vikend u prometu: Moguće gužve, nesreća i posljedice nevremena otežavaju putovanje

Pojačan promet samo je jedan u nizu potencijalnih problema. U većini susjednih zemalja obvezne su vinjete, tjedna u Sloveniji stoji 15, a u Austriji 8 eura. Kupiti ih možete na benzinskim postajama, kioscima i poštama, a koriste se na autocestama i brzim cestama. U slučaju neposjedovanja ili krivotvorenja, kazne su od 50 do 800 eura, u Sloveniji čak i do 3 godine zatvora. Bez obzira na uvjete, zimska oprema obvezna je u većini zemalja i to od početka studenog do sredine travnja.

Iako još nismo u Europskoj Uniji pravila su već malo blaža. Preko granice možete ponijeti čak i sarmu, ali bez pretjerivanja. 'Hrana mora biti termički obrađena, onda neće biti nikakvih problema. Znači, do 10 kilograma za osobnu uporabu', objasnio je Šef smjene graničnog prijelaza Bregana Darko Golubović.

Vremenski uvjeti su povoljni. No, na cestama ima poledice i smrznutog snijega. 'Mnogi vozači koji ostanu u kvaru, ili, ne daj Bože, u prometnoj nesreći, ima leda na cesti i tako dalje. Oni ne znaju kako se snaći u tuđoj zemlji, možda čak ne znaju ni jezik', rekao je Bjelajac.

U takvim situacijama bez panike. Naime, HAK surađuje s inozemnim autoklubovima. Dovoljan je jedan poziv i njihovi djelatnici osigurat će vam pomoć u svakom dijelu Europe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene