Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt vrijedan milijune

Počinje sanacija najveće crne jame u Hrvatskoj

Jama Sovjak - 3
Jama Sovjak - 3 Foto: Matija Djanjesic/Cropix
Prva etapa sanacije crne jame Sovjak u Viškovu u koju se godinama u Jugoslaviji odlagao opasni otpad, počinje 7. srpnja, a uoči te etape Fond za zaštitu okoliša i Općina organiziraju prezentacije, na kojima će mještane informirati o predstojećim radovima i praćenju kakvoće zraka.

Ukupna sanacija vrijedna je oko 50 milijuna eura, od kojih je 85 posto sredstava osigurano iz EU fondova.

Kako se doznaje iz Fonda, prezentacije radi pravodobnog informiranja mještana o planiranim aktivnostima na projektu sanacije Sovjaka bit će u utorak, 4. srpnja u 18 sati te u srijedu, 5. srpnja u 10 sati u dvorani Doma Marinići.

Stručni tim zadužen za sanaciju Sovjaka prezentirat će radove koji će se izvoditi u sklopu sanacijske Etape 1, koji uključuju izgradnju prometno-manipulativne površine i radne zone za smještaj privremenih građevina i opreme u funkciji provedbe zahvata sanacije.

Pročitajte i ovo Meteoalarm Meteoalarm Budite na oprezu: U dvije regije danas jako grmljavinsko nevrijeme

Mještanima će biti predstavljena i mobilna aplikaciji za praćenje kakvoće zraka, koja je povezana s mjernim postajama i ostale aktivnosti predviđene u prvoj etapi.

Iz Fonda ističu da je sanacija jame Sovjak na području Viškova kod Rijeke, jedan od najzahtjevnijih projekata zaštite okoliša u Hrvatskoj. Krška vrtača od 1956. do 1990. korištena za odlaganje opasnog otpada iz industrije.

Riječ je o prirodnoj krškoj vrtači u neposrednoj blizini obiteljskih kuća koja je od 1956. do 1990. godine korištena za odlaganje opasnog otpada iz industrije, od kiselog mulja iz proizvodnje maziva, motornih ulja i asfalta do otpadnog katrana iz koksare, otpadnih ulja iz brodogradilišta, ostataka iz spremnika nafte i naftnih prerađevina.

Jama Sovjak - 3 Sanacija jame Sovjak - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Procjenjuje se da se u jami nalazi više od 150.000 prostornih metara otpada. Sanaciju vrijednu oko 50 milijuna eura, od kojih je 85 posto sredstava osigurano iz EU fondova, provodit će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će osigurati i ostatak novca.

Projekt će se provoditi u etapnim fazama - za Etapu 1 ishođena je građevinska dozvola te će radovi započeti 7. srpnja. Potkraj lipnja predana je i projektna dokumentacija za ishođenje građevinske dozvole za Etapu 2, koja predviđa vađenje i odvoz otpada iz jame.

Jama Sovjak - 3 Jama Sovjak - 2 (Foto: Matija Djanjesic/Cropix)

U sklopu projekta izrađene su studije i program sanacije, a odabrano rješenje predviđa uklanjanje gornjih slojeva opasnog otpada iz jame do tvrdog katrana, koji će i dalje služiti kao nepropusna barijera u donjem sloju jame. Završetak sanacije planira se za 2026. godinu.

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost su najavili da će javnih prezentacija za građane tijekom provedbe projekta biti još jer im je cilj da lokalna zajednica bude pravovremeno informirana o svim projektnim aktivnostima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene