Gotovo pet godina trajat će 400 milijuna vrijedna sanacija najveće crne jame u Hrvatskoj, Sovjak u Viškovu kod Rijeke. U nju su desetljećima odlagani opasni tekući otpadi poput onih iz rafinerije, koksare i brodogradilišta. 250 tisuća kubika opasnog otpada bit će izvađeno te prevezeno na spaljivanje izvan Hrvatske.

Galerija Sovjak - 3 Sovjak - 4 Sovjak - 2 +0 Sovjak - 1

Bude li sve po planu, za otprilike 5 godina s karte Hrvatske nestat će jedna crna točka, potencijalna ekološka bomba čija se sanacija s 85 posto novca financira iz europskih fondova, javlja Dnevnik Nove TV.

"To je lijepo nakon silnih godina koje smo prošli, silnih obećanja da će bit ta jama konačno sanirana. Danas imamo nešto što možemo itekako pozdraviti i vjerovati da će konačno to i krenuti", rekao je Veljko Bezjak iz Viškova.

Torpedo izvučen iz mora u marini Fontana dopremljen je u Rijeku - 7 FOTO Iz mora u Istri izvučen torpedo napravljen prije 1. svjetskog rata

"40 godina neodgovornog bacanja tekućeg opasnog otpada zahtjeva 4 godine sanacije i vrijedi 400 milijuna kuna", rekao je župan Primorsko goranski Zlatko Komadina (SDP).

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju