Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako je moguće da osoba koja je skrivila 73 prometna prekršaja dobije vozačku dozvolu?


'Prometni i kazneni prekršaji evidentirani su u lokalnoj policijskoj postaji i autoškola koja izdaje dozvolu s njima može biti upoznata. No, ukoliko osoba položi pismene ispite, psihotest i vožnju, dobit će vozačku dozvolu usprkos ranijim prekršajima. Autoškola nema pravo prema kojem bi mogla reći polazniku da neće dobiti vozačku dozvolu iako je zadovoljio sve uvjete, zato što je ranije počinio prometne prekršaje', objasnio je za Dnevnik.hr odvjetnik Mario Klokočovnik te dodao kako zakon o sigurnosti prometa na cestama ne propisuje takve zabrane.

'Treba mijenjati zakon'

Vezani članci Bez dozvole za gospodarenje otpadom - 3 Dolijala tvrtka koja je zagorčavala život mještanima u okolici Samobora: Ostali bez dozvole za gospodarenje otpadom, a kaznu im - poduplali Valentin Inzko (Foto: Pixell) Inzko poručuje: "Meni je savjest čista. Dobar domaći zakon bi bio najbolje rješenje, ali do toga nije došlo"

Klokočovnik se slaže da treba napraviti izmjene zakona prema kojima bi osoba s više kaznenih prekršaja trebala biti sankcionirana. 'Sve se da regulirati i u suštini to je vrlo jednostavno, kategorizacija je nužna, samo za to treba biti volje. Naravno da bi bila veća sigurnost na našim cestama kad bi vozačima koji su uzrokovali pet prometnih nesreća u kojima su stradali ljudi bila zabranjena mogućnost vožnje', dodao je Klokočovnik. 

Stručnjak za promet s Fakulteta prometnih znanosti, Željko Marušić, slaže se kako je izdavanje vozačke dozvole osobi koja ima 73 prometna prekršaja težak propust. 'Ako ne postoje pravne odredbe koje zabranjuju izdavanje vozačke dozvole u ovakvim slučajevima, definitivno bi se trebale donijeti', kaže Marušić i dodaje kako se on zalaže za doživotno, odnosno, dugotrajno oduzimanje vozačke dozovole.

>> Vozačku je dobio 18. rujna, a već je imao 73 prekršaja

'U tim slučajevima odlučivala bi posebna komisija. Njeni bi članovi odgovarali za svoje odluke. Ukoliko bi osoba koja je njihovom odlukom ponovno dobila vozačku dozvolu, čak i nakon 10 godina, izazvala prometnu nesreću sa smrtno stradalim osobama, netko bi iz komisije izgubio posao', kaže Marušić koji i dalje tvrdi kako bi se sigurnost na cestama najbolje postigla poništavanjem, a ne oduzimanjem dozvola. 'Poništavanje znači da dozvolu više nemate i da vozački ispit morate ponovno polagati', kaže Marušić.