Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika promjena vremena

U novom tjednu dočekalo nas - svašta: Pada snijeg, puše orkanska bura, zatvorene su prometnice...

Snijeg na prometnicama (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) - 4
Snijeg na prometnicama (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) - 4 Marko Balen/dnevnik.hr
Aktualno Galerija Snijeg na prometnicama (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) - 4 Snijeg na prometnicama (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) - 4 Foto: Marko Balen/dnevnik.hr Snijeg na prometnicama (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) - 5 Snijeg na prometnicama (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) - 5 Foto: Marko Balen/dnevnik.hr Snijeg na prometnicama (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) - 3 Snijeg na prometnicama (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) - 3 Foto: Marko Balen/dnevnik.hr Snijeg na prometnicama (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) - 2 Snijeg na prometnicama (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) - 2 Foto: Marko Balen/dnevnik.hr +0 Snijeg na prometnicama (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Ukoliko krećete na put informirajte se o stanju na prometnicama. Početak tjedna sa sobom je naime donio, kišu, snije, olujne udare bure, tuču...

Hrvatske autoceste u ponedjeljak su uputile apel svim vozačima da zbog zimskih uvjeta na autocestama ne kreću na put bez adekvatne zimske opreme.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

Naime, u ponedjeljak je u dijelovima Hrvatske pao dugo očekivani snijeg, a osim snijega probleme su na samom početku tjedna donijeli i kiša i olujna orkanska bura.

Kolnici mokri i skliski

U Gorskom kotaru, Lici i višim predjelima Istre i središnje Hrvatske, na Ćićariji, Učki i Medvednici (Sljeme) pada snijeg, a u većem dijelu Hrvatske kolnici su mokri i skliski od kiše, izvijestio je u ponedjeljak navečer Hrvatski autoklub (HAK).

Zimski su uvjeti na većini cesta, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb od Kikovice do Bosiljeva 2, staru cestu kroz Gorski kotar (DC3), autocestu A1 između Gospića i Svetog Roka te državnu cestu DC1 između Vaganca i Knina. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.

Gusti i vlažan snijeg koji pada na širem području Like otežava cestovni promet, posebice preko velebitskog prijevoja Prezid na cesti između Gračaca i Zatona Obrovačkog gdje ima više od 10 centimetara razmočenoga snijega. Na toj dionici zastalo je desetak vozila koji nemaju zimske opreme. I u Gračacu je zastalo više od 20 teških kamiona i šlepera, a između Gračaca i Sv. Roka državnom cestom prema Gospiću vozi se u koloni dužoj od pet kilometara.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema otvorenog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i Dalmaciji te obrnuto.

U priobalju puše bura, povremeno sa olujnim i orkanskim udarima. Mogući su odroni.

Zbog vjetra za sav promet zatvorene su dionica A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak samo za osobna vozila uz obaveznu zimsku opremu je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50-DC27 ili za ostale skupine vozila (osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama) je od Gračaca prema Kninu (DC1) uz obaveznu zimsku opremu); dionica Jadranske magistrale (DC8) Senj-Sveta Marija Magdalena; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; DC218 Bruvno-Mazin-Dobroselo (snježna vijavica). Samo za osobna vozila otvoreni su dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, brza cesta čvor Čavle-čvor Kikovica (A6), dionica riječke obilaznice Škurinje-Orehovica, dionica Jadranske magistrale Bakar-Senj (DC8), Paški most i državna cesta DC27 Gračac-Zaton Obrovački.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom na A7 Draga-Šmrika i na Krčkom mostu.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u Gorskom kotaru i Istri: A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 2, stara cesta kroz Gorski kotar, DC3 Zdihovo-Vrbovsko-Kupjak-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica, DC32 Prezid-Delnice, DC42 Stubica-Vrbovsko-Ljubošina, DC203 Brod na Kupi-Delnice, DC305 Parg-Čabar, DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, ŽC Breze-Stalak, ostale lokalne i županijske ceste na području Čabra, Vrbovskog i Delnica, na cestama na Ćićariji i staroj cesti preko Učke.

U Lici i Zadarskoj županiji: dionica A1 Gospić-Sveti Rok; DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić-Gračac-Palanka-Knin; DC23 Kapela-Žuta Lokva-Senj; DC25 Korenica-Bunić-Lički Osik-Karlobag; DC42 u mjestu Poljanak; DC50 Gračac-čvor Sveti Rok-Gospić; DC52 Špilnik-Korenica, DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo; DC429 Selište Drežničko-Prijeboj, DC522 Udbina-čvor Gornja Ploča, ŽC Brotnja-Srb, ŽC5199 Šušanj-Štirovača, LC Šušanj-Ledenik, LC Šušanj-Konjsko, sve županijske i lokalne ceste na području Korenice.

Sljemenska cesta otvorena je za sav promet.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Zbog jakog vjetra u prekidu su trajektne linije: Brestova - Porozina, Stinica - Mišnjak, Lopar-Valbiska, Prizna - Žigljen, Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Molat, Dubrovnik - Lopud-Suđurađ; brodske linije: Mali Lošinj – Unije – Susak i Zadar - Preko; katamaranske linije: Rijeka - Rab - Novalja, Mali Lošinj - Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula, Vis - Split - Vis.

U ponedjeljak ujutro zabijelili su se Sljeme, Pasjak , Učka, Lika, Gorski kotar... Zabijelio se i dio Lošinja, ali od tuče kako javlja IstraMet.

Uglavnom, svašta nas je dočekalo u ponedjeljak kao posljedica nove ciklone koja se formirala iznad Alpi.

Orkanska bura srušila platformu u pulskom brodogradilištu

U Puli i okolici velike probleme od ranih jutarnjih sati uzrokuje olujna bura. Posebno dramatično bilo je u pulskoj luci. Uslijed udara vjetra jačih od sto kilometara na sat popucali su privezi Uljanikove platforme koja se nošena vjetrom bez mogućnosti zaustavljanja kretala kroz pulsku luku.

Zaustavila se snažno udarivši u oprativnu luku gdje je od siline udarca potopila jedan brod. S broda su se na sreću i na vrijeme svi uspjeli spasiti. U tijeku je očevid.

Zimska idila i zimski problemi

Manje dramatični, a više idilični prizori zabilježeni su u ponedjeljak na zagrebačkom Sljemenu. Snijeg je omogućio fotografima da zabilježe uistinu idilične prizore.

Problematični prizori zabilježeni su pak na hrvatskim prometnicima gdje vremenske nepogode i dalje otežavaju promet. Ipak, vozači, barem oni na autocesti, snijeg su dočekali spremni - sa zimskom opremom.

Na cestama u Gorskom kotaru i Lici su ralice koje čiste prometnice, a ukoliko krećete na put vožnju prilagodite uvijetima na cestama. Održavajte sigurnosni razmak između vozila te da na put kroz gorja ne krećite bez zimske opreme.

Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa iz nadležnih službi vozače mole za strpljenje i razumijevanje.

Kolnici skliski od kiše, olujni udari bure

I dok prometnice u Gorskom kotaru prekriva snijeg, u mnogim dijelovima zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše.

Priobalje se u ponedjeljak suočilo sa snažnom burom, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. Mogući su i odroni.

Olujni i orkansi udari bure razlog su zatvaranja pojedinih dionica Dalmatine.

Zbog olujnih i orkanskih udara bure za sav promet zatvorena je dionica Dalmatine između čvorova Sveti Rok i Posedarje kao i Jadranska magistrala između Svete Marije Magdalene i Senja.

Kroz Gorski kotar trenutačno nema slobodnog pravca za kamione s prikolicama i poluprikolicama.

Zbog bure koja na mahove puše jače od 80 kilometara na sat autocestom između Delnica i Rijeke mogu prometovati samo osobna vozila. Starom cestom Rijeka-Zagreb usporeno voze uz automobile manji kamioni i autobusi. Uz jaku buru promet dodatno otežava i snijeg koji pada u Gorskom kotaru i Lici od ranih jutarnjih sati.

Detaljno stanje na cestama u svakom trenutku možete provjeriti na stranicama HAK-a.

Što dalje?

Pretežno oblačno vrijeme, mjestimice s kišom, a u gorju i sa snijegom nastavit će se i u utorak. Još u noći može pasti malo snijega i u nizinama.

Na sjeverozapadu zemlje i u Istri drugi dio dana bit će uglavnom bez oborina, a u Istri i djelomice sunčan.

Još je na krajnjem jugu lokalno moguća obilna kiša i pokoji pljusak s grmljavinom. Puhat će većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim, još ujutro na krajnjem jugu puhat će jako jugo.

Najniža jutarnja temperatura kretat će se od 1 do 5, a na Jadranu uglavnom od 5 do 10 °C. Najviša dnevna od 3 do 7, a na Jadranu između 9 i 15 °C. U gorju temperatura većinom između -2 i 2 °C.

(Ma.B. / I.D. / Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene