Olujna bura od ranih jutarnjih sati uzrokuje velike probleme u Puli i okolici.

Galerija Potopljeno plovilo u Puli (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) +0 Problemi u Uljaniku zbog orkanske bure (Screenshot: Regional Express)

Dramatično je bilo jutros u pulskoj luci kada su orkanski udari otkačili platformu privezanu u brodogradilištu Uljanik, javlja Regional Express.

Vezani članci Nevrijeme pored Vrbovca Kaos zbog naglog nevremena: "Trajalo je tek minutu, ali sve je diglo u zrak. Iščupan je prometni znak, suncobran je letio 20 metara" Podmetnut pozar na zgradi MUP-a - 9 Oko zgrade policije prolio zapaljivu tekućinu koju je zapalio

Prema izjavama svjedoka u jednom od jačih naleta bure popucali su konopi na platformi koja se otkačila i nošena burom zaplovila na južnu stranu zaljeva, točnije na molo Luke Pula. U naletu platfotme stradalo je jedno plovilo, a i molo unutar Luke Pula je ozbiljno oštećeno. Prije samog udara interventne ekipe Uljanika su pokušale s remorkerom udaljiti plovila i izbjeći štetu, međutim u tome nisu uspjeli. Od siline sraza s platformom brodica koja se nalazila na vezu u Luci Pula doslovno je spljoštena, a kasnije i potopljena.

''Sreća što smo napustili brod minutu prije i spasili svoje živote''

''Jak, strašan udarac, sreća što smo napustili brod minutu prije i spasili smo svoje živote. Sve se dogodilo u dvije minute ništa nismo mogli napraviti'', rekao je Stipica, član posade potopljenog broda.

''Uspjeli smo reagirati, samo napustiti brod i ništa drugo, ništa nismo ni uzeli, ide prema vama i ne možete ništa napraviti. Evo, u šlapama sam'', pokazuje Filip, član posade potopljenog broda.

''Ono što je najvažnije - nema ozlijeđenih, nema izlijevanja kemikalija, tekućina i goriva. Brod je fiksiran, pod kontrolom i trenutno čekamo remorkere koji su krenuli iz Rijeke. Do tada brod je ovdje osiguran i utvrdit ćemo štetu'', kaže Hrvoje Markulinčić, direktor poslovno informacijskih sustava Uljanika.

Iz Korporativnih komunikacija samog brodogradilišta Uljanik pristiglo je pojašnjenje situacije:

"Danas, 13. studenog 2017., tijekom jutarnjih sati uslijed orkanskih naleta bure popucali su privezi na gradnji 520 te se brod približio i u konačnici udario u jedno veće plovilo i sam mol unutar luke Pula. Brod je zaustavljen i osiguran, radnici i posada iskrcani te se radi na utvrđenju stanja i okolnosti.

S obzirom na udare bure i visinu nogu platforme, materijalna šteta je ozbiljna, no manja od one kakva je mogla biti s obzirom na jačinu naleta bure. Uslijed izrazito jakih naleta bure, srušila se i mala montažna hala na navozu 2 na Otoku. Sve interventne službe Uljanika reagirale su pravovremeno u oba incidenta te nema ozlijeđenih. O daljnjim zbivanjima izvještavat ćemo Vas tijekom dana", navodi se u priopćenju.

Kako za Regional Express potvrđuju iz Luke Pula, platforma je i na njihovom molu napravila štetu koju je u ovom trenutku nemoguće utvrditi.

Snimku Regional Express pogledajte u nastavku:

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju