Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki potpredsjednik Joe Biden u Bijeloj je kući primio hrvatsku premijerku Jadranku Kosor.


Sastanak Biden-Kosor održao se u Rooseveltovoj sobi u Zapadnom krilu Bijele kuće. Razgovarali su o američkoj potpori Hrvatskoj za ulazak u EU, borbi protiv korupcije, gospodarskim reformama, te posebno i najduže o stanju u Bosni i Hercegovini - inače jednom od prioriteta američke vanjske politike.

Vezani članci Branimir Vidmarović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Stručnjak za međunarodne odnose analizira povijesni susret dvojice svjetskih vođa: "Ovo što su se dogovorili najbolji je ishod sastanka, jer iz toga proizlazi sve ostalo" I Andrej Plenković sudjelovat će u \'\'Vax Live\'\' koncertu porukom podrške Harry i Meghan, Jennifer Lopez, Selena Gomez, Andrej Plenković i drugi. Svi oni gosti su na velikom koncertu u Los Angelesu...

Kosor je nakon jednosatnog sastanka izjavila da hrvatska vlada ima punu i apsolutnu potporu SAD-a za svoj glavni strateški prioritet - dovršetak pristupnih pregovora s EU, kao i za borbu protiv korupcije i program gospodarskog oporavka.

'Zahvalila sam potpredsjedniku Bidenu na prijateljskoj i partnerskoj potpori koju Hrvatska uživa od SAD-a. Ovaj razgovor je za mene kao predsjednicu vlade dodatno osnaženje i ohrabrenje za nastavak rada na tri glavna prioriteta vlade - dovršetak pregovora s EU, a tu imamo punu i aposlutnu potporu SAD-a, kao i za borbu protiv korupcije i program gospodarskog oporavka', izjavila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

'Hrvatska želi gospodarski osnažena ući u EU'

Naglasila je da se 'dosta razgovaralo o euroatlanstkom putu Hrvatskoj susjednih zemalja, prije svega Bosne i Hercegovine'.

'Mi u hrvatskoj Vladi smatramo da je važno završiti pregovore, kako bi Hrvatska što je moguće prije postala 28. članica EU i sa stajališta euroatlantske perspektive naših susjeda. Mi sigurno na taj način možemo osnažiti naše susjede na euroatlantskom putu. To je važno za konačnu stabilnost, mir i prosperitet svih nas koji živimo na tim prostorima', kazala je Kosor.

Bio je to iznimno 'važan, koristan, srdačan, prijateljski i konstruktivan razgovor', rekla je hrvatska premijerka, ističući da je 'vrlo zadovoljna'.

Među nizom tema, po njezinim se riječima, govorilo i o novim mogućnostima za jačanje gospodarske suradnje SAD i Hrvatske, te o mogućim novim investicijama u Hrvatsku.

Ona je rekla da je na sastanku govorila o programu gospodarske obnove i razvoja u Hrvatskoj, te o borbi protiv korupcije koja će omogućiti da Hrvatska bude poželjna zemlja za strana ulaganja.

'Želimo gospodarski oporavljeni, kao država koja je ekonomski snažna, postati 28. članica EU', kazala je.

Također se po njezinim riječima, govorilo o važnim pitanjima za NATO i o suradnji unutar saveza, posebno o hrvatskom sudjelovanju hrvatskih snaga u misiji ISAF-a u Afganistanu.

Istodobno sa sastankom Biden-Kosor, u Ovalnoj sobi Bijele kuće odvijao se sastanak američkog predsjednika Baracka Obame s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom.

Hrvatska premijerka Kosor sastala se danas i sa zamjenikom američke državne tajnice Hillary Clinton Jamesom Steinbergom, koji je premijerki Kosor prenio osobne pozdrave i izraze potpore državne tajnice Clinton, koja boravi u Kini.

>> Kosor: Optimistična sam jer znam što Hrvatska radi

Predsjednica Vlade Kosor upoznala je zamjenika državne tajnice sa svim naporima koje Hrvatska poduzima kako bi uskoro postala 28. članica Europske unije. Također je istaknula kako Hrvatska snažno zagovara euroatlantsku perspektivu svih svojih susjeda. U tom je kontekstu premijerka Kosor govorila i o Konferenciji na Brdu kod Kranja, koju su zajedno organizirale Hrvatska i Slovenija, a prilikom koje je predsjednica hrvatske Vlade premijerima iz regije uručila hrvatski prijevod europske pravne stečevine.

Premijerka Kosor izvijestila je i o skorašnjoj zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a razgovaralo se i o potpori koju Hrvatska daje Bosni i Hercegovini te je u tom kontekstu bilo riječi i o ulasku te zemlje u Akcijski plan za članstvo NATO-a (MAP). Steinberg je izrazio snažnu potporu Hrvatskoj na putu prema Europskoj uniji te iznimno važnim ocijenio snažno liderstvo predsjednice Vlade Kosor u čitavoj regiji Jugoistočne Europe. Također je pohvalio Arbitražni sporazum između Hrvatske i Slovenije, kao uspješno rješavanje problema ovih dviju zemalja oko graničnog pitanja. (D.Š./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju