Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brammertz u Hrvatskoj

Kosor: Optimistična sam jer znam što Hrvatska radi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je da s optimizmom gleda na posjet glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza Hrvatskoj.

‘Tu sam uvijek optimistična, jer znam što Hrvatska radi i znam što je Hrvatska napravila. Znam da Hrvatska u potpunosti surađuje s haaškim sudom', izjavila je Kosor u Washingtonu, odgovarajući na pitanja hrvatskih novinara. Istaknula je da je u Hrvatskoj obavljeno puno ‘teškog posla’ te da je provedena sveobuhvatna administrativna istraga, uz velike uložene napore radne skupine. Premijerka je izvijestila da će se s Brammertzom sastati čim se vrati iz SAD-a. Naglasila je da je Hrvatska učinila sve glede prijepornih dokumenata koje potražuje tužiteljstvo ICTY-ja, tzv. topničkih dnevnika iz ‘Oluje’.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Karamarko zadovoljan 'Ni haški tužitelj neće imati razloga reći da ne surađujemo' Slika nije dostupna Nisu potrebni Topnički dnevnici: Vlada nastavlja potragu

>> 'Ako nas SAD ocijeni pozitivno, Brammertz se neće usuditi protiviti'

‘Učinili smo sve što se tiče prijepornih dokumenata. One koje smo našli predali smo, a za one koje nismo pronašli, a ne možemo ih stvoriti, vrlo smo jasno istragama utvrdili njihov tijek. To smo vrlo jasno opisali i predali tužitelju’, rekla je Kosor. Naglasila je da je na temelju tih istraga i djelovanja radne skupine podignuto 13 optužnih prijedloga, a tri su osobe osuđene. ‘Mi smo tu potpuno mirni i nadam se da će to prepoznati i glavni tužitelj i zemlje koje imaju određene dvojbe. Očekujem brzo otvaranje i zatvaranje 23. poglavlja o pravosuđu, jer mi smo spremni’, naglasila je Kosor.

Hrvatsku premijerku u Bijeloj kući primit će američki potpredsjednik Joe Biden. Na pitanje što očekuje od toga razgovora Kosor je kazala da očekuje ‘odličan, konstruktivan razgovor prijatelja i partnera, SAD-a i Hrvatske’. Najavila je da će na sastanku ‘zahvaliti na potpori SAD-a Hrvatskoj na putu završetka pregovora’ s EU-om te na potpori za ulazak u NATO. Hrvatska je premijerka dodala da će na sastanku istaknuti želju da gospodarska suradnja sa SAD-om bude jača.

Brammertz čeka premijerku

O ocjeni Brammertza zavisit će datum otvaranja poglavlja pravosuđa, a samim tim i završetak pregovora Hrvatske s Unijom. Brammertz sutra ide na Brijune i u petak se vraća u Zagreb kad će se sastati s premijerkom Kosor i članovima savjeta za suradnju s haškim sudom. Njihova izvješća njemu su ključna za sastavljanje cijele slike. Na topničke dnevnike Hrvatska je potrošila tri godine.

Intrigira činjenica da glavni tužitelj premijerku čeka u Hrvatskoj, je li sastanak dogovoren? Sudeći prema dosadašnjim iskustvima Hrvatska se uvijek prilagođavala željama, zahtjevima i datumima glavnih tužitelja, prije svega Del Ponte i Brammertza. Ovoga puta premijerka nije htjela odgoditi ili zbog Brammertza dovesti u pitanje svoj odlazak u Washington, što je državnički potez, tako da on nju mora sačekati. Od njegova izvješća Hrvatska očekuje puno. Iako kuloarski postoje naznake da ni ovo izvješće za Hrvatsku neće do kraja biti pozitivno, treba znati da je riječ o isključivo političkom kriteriju kojeg glavni tužitelj u zadnji trenutak može ili ublažiti ili u cijelosti promijeniti.

Doručak s Albright

S broševima na reveru premijerka Kosor i nekadašnja američka državna tajnica Albright porazgovarale su za doručkom. Dotaknule su se teme žena u politici, kako ih je malo i moraju savladavati veće prepreke od muških kolega. 'Dotaknuli smo i zadnju prepreku u realizaciji velikog projekta završetka pregovora s EU, a to je ocjena suradnje s Međunarodnim sudom i rekla je da će učiniti što je u njezinoj moći jer više nije u administraciji', kazala je Kosor.

 O svemu tome premijerka Kosor govorila je na sveučilištu Johns Hopkings u okviru Foruma transatlantskih lidera. Najavila je nastavak antikorupcijske politike i provođenje radikalnog reformskog procesa. Ulazak ostalih država regije u NATO i Europsku uniju nazvala je hrvatskim nacionalnim interesom.

'Ono što je meni osobno važno jest nekoliko puta isticano liderstvo Hrvatske u ovom dijelu Europe, u kontekstu potpore koju Hrvatska daje našim susjedima na jugoistoku Europe, na njihovom euroatlantskom putu', rekla je Kosor. Premijerku u Washingtonu očekuje niz susreta s američkim senatorima. Posjetit će Muzej spomena na holokaust te se susresti i s predstavnicima židovskih udruga. Položit će i vijenac na Grobnici neznanih na nacionalnom groblju u Arlingtonu.

Od hrvatskog osamostaljenja Amerika nam je bila saveznik. Iako smo ponekad vodili takozvanu toplo hladno politiku. Svaki susret vodstava Amerike i Hrvatske zato je važan. 'Poruka je da se reforme isplate, poruka je regiji: slijedite primjer Hrvatske i vi ćete postati zemlja članica NATO-a i EU', rekao je Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova.

Dvojba Amerika ili Europska unija ne postoji. Preko oceana stiže otvorena potporu Hrvatskom euro putu. 'To čine zbog toga što su zainteresirani da prostor jugoistoka Europe bude stabilan prosperitetan. Hrvatska je otišla u tome najdalje', rekao je Jandroković. Prije nekoliko mjeseci od susjeda Slovenaca Amerika je zahtijevala hitno rješavanje spora s Hrvatskom.

Zbog značajnog sudjelovanja u balkanskoj politici za vrijeme rata, nikoga ne čudi što je osoba za prvi susret s premijerkom Kosor Madeline Albright. 'Američki državni tajnik nikada nije političar na margini. On uvijek ostaje aktivan i zastupa određene političke i gospodarske interese', rekao je Tonino Picula, ministar vanjskih poslova od 2000. do 2004. Prije petnaestak godina njezini su se broševi analizirali sa strahopoštovanjem. I danas na spomen njezina imena hrvatski političari puni su lijepih riječi.

Josipović s Brammertzom o suradnji RH i ICTY-ja

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Sergea Brammertza s kojim je razgovarao o suradnji Hrvatske i haaškog tribunala, priopćio je predsjednikov ured.
Kako se navodi u priopćenju, razgovarali su i o tzv. topničkim dnevnicima te aktivnostima koje s tim u svezi provode hrvatske vlasti. Također se razgovaralo o međunarodnom pravosuđu i njegovoj ulozi u suvremenom svijetu, dodaje se u priopćenju. Dan prije Josipović je veleposlaniku Stephanu Rappu, posebnom izaslaniku američkog predsjednika za pitanja ratnih zločina, kazao da je Hrvatska bila i ostala predana potpunoj suradnji s haaškim sudom, uključujući i pitanje topničkih dnevnika.

Brammertz 18. lipnja podnosi Vijeću sigurnosti UN-a redovito izvješće o suradnji zemalja u regiji sa sudom. Brammertzova ocjena hrvatske suradnje bit će važna da bi Europska komisija dala zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava (23.) u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom. U četvrtak i petak Brammertz će sudjelovati na regionalnom sastanku državnih odvjetništava na Brijunima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene