Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužnica neprihvatljiva

Ministarstvo branitelja najoštrije osudilo podizanje optužnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) najoštrije je večeras osudilo podizanje optužnice vijeća za ratne zločine suda u Beogradu kojom se za kaznena djela ratnog zločina i genocida navodno terete Vladimir Šeks, Ivan Vekić, Tomislav Merčep, Branimir Glavaš te veći broj hrvatskih branitelja.

'Ako je istinita informacija da se ta optužnica temelji na ranije napisanoj optužnici vojnog tužiteljstva nepostojeće jugoslavenske države iz 1992., takvu praksu ocjenjujemo potpuno neprihvatljivom', ističe ministarstvo.

Neprijeporna je činjenica da je u početku 90-ih godina prošlog stoljeća Hrvatska bila žrtva miloševićevske velikosrpske agresije, provođene uza svesrdnu pomoć tzv. JNA te da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski, podsjeća MOBMS.

Upravo zato, ističe se, reaktiviranje optužnica Jugovojske podignutih prije gotovo 20 godina protiv legitimnih organizatora i sudionika hrvatske obrane danas je isključivo pokušaj relativiziranja povijesnih činjenica i izjednačivanja žrtve i agresora, što je u slobodnom, demokratskom svijetu nedopustivo.

'Također, držimo neprihvatljivom praksu po kojoj si srbijanska pravosudna tijela uzimaju za pravo provođenje postupaka i podizanje optužnica protiv hrvatskih državljana za djela koja su eventualno počinjena tijekom Domovinskog rata na području Hrvatske. Svi ti postupci moraju biti u isključivoj nadležnosti hrvatskog pravosuđa', stoji u priopćenju MOBMS-a. (Hina)

Pročitajte i ovo Branimir Glavaš - 1 Zbog prijetnji smrću Glavaš za Dnevnik Nove TV o kaznenoj prijavi koju je protiv njega podnio Šeks: "Apsolutno je povezano s ovim slučajem" Slika nije dostupna Sigla iz Beograda Što mislite o optužnici za genocid protiv Šeksa, Vekića, Glavaša i Merčepa?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene