Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovogodišnja tema kolo

Počele Vinkovačke jeseni!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad se polja zažute, iz kuhinje širi miris domaće zimnice, a žice tambura odjekuju Slavonijom, stigle su Vinkovačke jeseni.

Iz bakinih se škrinja izvlače najjvrijednije rukotvorine i za ovu državnu smotru folklora opremaju djevojke i snaše.

Pročitajte i ovo Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji Proslava Svetog Vinka Stara tradicija Slavi se Vincekovo, prinose se suhomesnati proizvodi: "Uvijek imate dva kuma, dva susjeda..."

Ono što je za Talijane San Remo, to su za Hrvatsku Vinkovačke jeseni. 60 kulturnoumjetničkih društava nastupit će ove godine, a nakon svečanog mimohoda svi sudionici formirat će veliko kolo, upućeni kažu da će biti promjera tri kilometra.

Do nedjelje još stignete u Vinkovce, osjetiti jesen u Slavoniji koja je doista posebna. Od sela do sela drugačiji običaji, govor, nošnja. Zna ta jesen biti itekako hladna, a kako se to Slavonci i čime najbolje griju, u prilogu.

>> Oni su pronašli pravu formulu!

Kad se lijepe snaše uhvate u kolo i jesen je odmah toplija. U kolu i oko njega Vinkovci žive. Veliko je uzbuđenje sudjelovati na jesenima. Cure se trebaju spremiti, a to je zadatak bake Olive. Frizura se radi na starinski način. 'Nije onda bilo ničeg pa malo pomastimo, onda je svaka struka za sebe', kaže Oliva Almaš, iz Bogdanovaca.

Stara nošnja ponovno će zasjati punim sjajem. 'Prvo imamo podsuknju, pa donje skute, pa gornje skute i gore pregaču, a gore oplećak svečani i maramu', objašnjava Mihaela Maslov, iz KUD-a Slavko Mađer. Ljepotu tradicije Vinkovačke jeseni čuvaju gotovo pola stoljeća. Tradiciju održava i Zvonimir Čolaković. Za hladne dane nema do šokačke rekle. Zanimanje za zaštićeno kulturno dobro i danas je veliko.

I u reklama i nošnjama Vinkovcima će proći puno snaša i bećara. 'Sigurno da ovoliki broj gostiju, preko 100.000, negdje oko 140.000 koji prođu kroz Vinkovce ostave traga i na gospodarstvo', kazao je Mladen Karlić, gradonačelnik Vinkovaca.

Najvažnija je ipak ljubav prema tradiciji. Zahvaljujući vinkovačkim jesenima, ona nikada neće biti zaboravljena.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene