Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajna je u...

Oni su pronašli pravu formulu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U blizini Vinkovaca danas je otvoreno i najsuvremenije skladište povrća u zemlji. Riječ je o poljima luka u Lipovcu, kraj Vinkovaca.

Na lipovačkim poljima domaći luk, koji ne bi bio dobar da nema navodnjavanja. 'Dok nije bilo navodnjavanja, mogao se saditi samo luk iz lučice i tu su onda prinosi bili oko 20 tona. Ovaj luk iz sjemena sa navodnjavanjem daje prinose 60 tona', rekao je Ivica Kovačić, direktor povrtlarstva PIK-a Vinkovci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija na cesti Očevid trajao cijelu noć: U sudaru kod Vinkovaca poginula 36-godišnja vozačica Kamion se zabio u kuću kod Vinkovaca zabio se u kuću FOTO Šokantno svjedočanstvo: "Zatresla se kuća, žena vrišti i plače, pao je krov na dijete"

>> Ovako ćemo pokušati izaći iz recesije!

Zbog navodnjavanja prinosi su veliki, ali cijevi s vodom nalaze se na tek jedan posto polja u Hrvatskoj. Na njima se ne može proizvesti 54 tisuće tona luka koje na godinu pojedemo. Za uvozni luk prošle smo godine platili 73 milijuna kuna. Izvezli smo u vrijednosti od 1,8 milijuna kuna.

Sve što proizvedu naći će se u novom skladištu vrijednom 17 i pol milijuna kuna. Za PIK Vinkovci investicija znači da hrvatski luk može biti konkurentan i u inozemstvu. 'Od šarafa do luka postoje neki minimalni zahtjevi u kojima moramo biti konkurentni, na tržištu moramo biti prisutni svih 12 mjeseci', rekao je Vladimir Džaja, direktor PIK-a Vinkovci.

Konkurentnost bez investicija nije moguća. Zato svaku pomoć Vlade privatni sektor pozdravlja. 'Bez obzira s kojom potporom Vlada krenula bitno je da se pokrene ciklus investiranja, bitno je da shvatimo da bez toga nema izlaza', rekla je Ljerka Puljić, starija izvršna dopredsjednica Agrokora.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene