Nakon izbora za EU i konstituiranja Europskog parlamenta i Europske komisije Hrvatska će preuzeti predsjedanje Europskom unijom, što će trajati od siječnja do lipnja 2020. Čelnici vlada i država zasjedat će u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK).

Galerija


Umjesto studenata pred zagrebačkim NSK-om sve je više radnika. Što se više približavate samoj zgradi, to je više i strojeva, a unutra je nesnosna buka. Radove nadzire idejni autor rekonstrukcije, ali i jedan od projektanata NSK-a Velimir Neidhardt.

Vezani članci EU samit EU na rubu najdublje recesije: Europski čelnici o planu oporavka vrijednom 750 milijarda eura Mjesto napada na kafić pored NSB-a (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Napad u Zagrebu: Maskirani huligani upali u lokal, vlasnici (60) razbili glavu i pretukli mladića

"Mi smo pripremili nacrt koji je u skladu s tehničkim i sigurnosnim zahtjevima", rekao je Neidhardt.

Dok su na nižim katovima radovi odmakli, u najvažnijoj dvorani tek slijede. Ondje će sjediti šefovi država i vlada. Građevinari su u utrci s vremenom jer do petog prosinca sve mora biti gotovo, zbog čega, rekao je Neidhardt, "neće biti godišnjega".

Osim radnika, pune ruke posla imaju i službe sigurnosti.

"Mi smo pripremili nacrt koji je u skladu s tehničkim zahtjevima", rekao je Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

Frka-Petešić koordinira organizaciju predsjedanja, građevinske radove i kaže da je zadovoljan izborom zgrade.

"Veseli nas što smo odabrali zgradu koja je simbol hrvatske pismenosti", rekao je. "Odabrana je jer i prometno olakšava pristup i neće se remetiti promet. Osim toga, zgrada neće biti zatvorena."

Kada sve završi, obnovljeni prostor dobiva nove vlasnike. Naime, HNK će dramu preseliti u obnovljene prostorije. Na mjesta gdje će biti Plenković, Merkel i Macron doći će glumci, a prva će predstava biti u rujnu 2020. Isto tako, NSK će odmah dobiti nekoliko tisuća kvadrata obnovljenog prostora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr