Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAŠTIĆENA PODRUČJA

Važno je točno znati međe i granice: Katastarskim izmjerama do čiste situacije u nacionalnim parkovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkrivanjem informativne ploče u Nacionalnom parku Paklenica u utorak je započela provedba katastarske izmjere na području nacionalnih parkova Paklenica, Plitvička jezera i Sjeverni Velebit.

''Za Nacionalni park Paklenicu i sve nositelje prava na nekretninama unutar parka osigurana je nova katastarska izmjera i povezana obnova zemljišne knjige bez dodatnih troškova za lokalno stanovništvo'', izjavio je ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Igor Kreitmeyer prilikom otkrivanja informativne ploče u NP Paklenica.

Po završetku projekta trebali bi imati točne podatke o svim katastarskim česticama, objektima koji se nalaze na terenu i svemu onom što je bitno za bilo kakvo daljnje planiranje ulaganja i druge aktivnosti koje je sukladno zakonskim okvirima moguće provoditi na zakonom zaštićenim područjima u hrvatskim nacionalnim parkovima.

Katastarsku izmjeru provodi Državna geodetska uprava, kojoj je bespovratna sredstva za to dodijelilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a naziv projekta Europske unije kroz koji se izmjera realizira jest ''Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjem''.

Ovim dijelom projekta predviđa se izrada elaborata katastarskih izmjera, na površini od oko 50.000 hektara, unutar šest nacionalnih parkova, koji obuhvaća 56 katastarskih općina. Projekt je podijeljen u dvije glavne grupe, gdje su NP Paklenica, NP Plitvička jezera i NP Sjeverni Velebit smješteni u Grupu 2, za koju vrijednost ugovora iznosi 7.570.710 kuna bez PDV-a. 

Od jeseni ove pa do proljeća iduće godine bit će vođeni razgovori s vlasnicima zemljišta i poslovi omeđivanja, da bi zatim u proljeće i ljeto 2022. bila izvršena obrada prikupljenih podataka i izrađen elaborat katastarske izmjere koji će tijekom ljeta i jeseni naredne godine biti predočen vlasnicima zemljišta i javnosti.

Projekt se financira u okviru Operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020'' vezano uz ''Uspostavu okvira za održivo upravljanje bioraznolikošću, primarno ekološkom mrežom Natura 2000''.

Pročitajte i ovo Bespravna gradnja u nacionalnom parku - 1 Gradnja mimo zakona Može li Hrvatska sačuvati nacionalne parkove? Ilegalna gradnja uništava čak i ono najvrijednije
Pročitajte i ovo HEP-ov plan za solarne panele - 3 u slavoniji i na otocima Hrvatska na solarni pogon: HEP gradi solarne elektrane čija će snaga biti dovoljna za napajanje 50.000 kućanstava

Njegov primarni cilj je upis posebnih pravnih režima na katastarskim česticama unutar granica zaštićenih područja te stvaranje preduvjeta za upis prava prvokupa u službenim registrima na katastarskim česticama unutar granica nacionalnih parkova.

Nadogradnja Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) omogućit će transparentnost i pristup podacima o granicama zaštićenih područja ostalim institucijama i tijelima državne uprave, gospodarstvu i građanstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene