Za oko 470.000 učenika počela je nova nastavna godina. Počela je i generalna proba reforme obrazovanja. 8.000 učenika učit će prema novom, eksperimentalnom programu.

Galerija


Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako je sve pripremljeno za reformu, a nastavnici educirani, unatoč tome što neki tvrde drugačije.

Vezani članci Blaženka Divjak (Foto: Pixsell,Hrvoje Jelavic) Dramatične projekcije ministrice Divjak: ''U samo jednom polugodištu 50.000 ljudi u samoizolaciji'' Blaženka Divjak (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Ministrica Divjak naglasila: Reforma obrazovanja veliki je projekt i nitko ga ne može svojatati

Što se tiče reforme obrazovanja, u svakom predmetu trebalo bi biti više igre i zabave. Iz povijesti će se manje štrebati godine. Iz matematike će postotke računati na primjeru kućnih budžeta i kredita. No, učitelji ponavljaju, nismo još posve spremni, ali kao i uvijek poručuju - snalazit ćemo se.

Profesor geografije Vlado Novosel ističe kako će se učitelji morati bolje educirati, ponajviše u smislu tehnologije, jer će i tableti i pametne ploče biti dio nastave. O tome kako novo učenje ide, pitat će se i učenike i roditelje i nastavnike. Na što bude pritužbi, mijenjat će se.

Provjerili smo kako će izgledati nastava u jednoj od eksperimentalnih škola. Manuela Kušec, nastavnica kemije i fizike rekla nam je da će učenici i nastavnici koristiti digitalne alate, kako bi im bilo zanimljivije.

Jedan od alata je i kahut, igrica s pitanjima na koja će učenici moći odgovarati pomoću svojih tableta i na pametnoj ploči. Kako učenici odgovaraju na pitanja, tako se odgovori prikazivati na pametnoj ploči, otkrila je nastavnica Kušec. Sva ta tehnologija trebala bi rezultirati i lakšim torbama na učeničkim leđima.

Metodom provjere, uvjerili smo se da je broj knjiga koji će biti korišten u eksperimentalnoj nastavi manji, od broja knjiga koje će korititi učenici u takozvanoj običnoj nastavi, odnosno u nastavi po starom programu. Manje knjiga-manje kilograma, što znači, eksperimentalna nastava-lakše torbe!