Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Počela je sezona branja maslina i prerade cijenjenog ulja. Iako je svrdlaš ove godine napravio veliku štetu na urodu, posla za berače ima mnogo. Kako ga i ne bi bilo kad Hrvatska, prema procjenama, ima više stabala maslina nego stanovnika!


Plod po plod i stigne se skoro do tone. Tijekom samo jednog vikenda. Obitelj Šoša danas ima 230 stabala. 'Imamo prosječno godišnje 3 do 3 i pol tone maslina, a to onda bude 400 do 500 litara ulja', kaže Božo Šoša.

Vezani članci Slika nije dostupna Hobi su pretvorili u pravi biznis Slika nije dostupna Hoće li moći kupiti maslinovo ulje?

Da bi sve na vrijeme ubrali, trebaju im i pomagači. Ovih dana imaju pune ruke posla. 'To obožavam! A volim prirodu, volim to. A volim i maslinovo ulje, nema što', kaže Veronika Rajić, jedna od pomagačica.

>> Maslinari pretrpjeli više od 75 milijuna kuna štete

Na godinu u Hrvatskoj iz ovih plodova nastane do 6 milijuna litara. No, ova će sezona biti lošija. Nametnik je uništio velik dio uroda. Štete u Istri i na Kvarneru kreću se od 30 do čak 100 posto. Zdrave plodove, zna se, potrebno je zaštititi.

'Poanta je da se masline očiste maksimalno od lišća i od peteljki da bi čiste došle u uljaricu', ističe Ana Šoša Gulam. Za udarni dio sezone prerade maslina strojevi su zagrijani.

U idućim danima u jednoj od uljara bit će prerađeno više od 500 tona maslina. 'Moji maslinari koji kod mene prerađuju, koji imaju vrhunska ulja, ta ulja ispod 90 kuna nitko ne prodaje', kaže uljar Željko Vrsaljko. Usprkos cijeni, zlatna kap je itekako tražena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook