Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Svrdlaš napravio štetu

Počela berba maslina, ali Hrvatsku očekuje lošija sezona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počela je sezona branja maslina i prerade cijenjenog ulja. Iako je svrdlaš ove godine napravio veliku štetu na urodu, posla za berače ima mnogo. Kako ga i ne bi bilo kad Hrvatska, prema procjenama, ima više stabala maslina nego stanovnika!

Plod po plod i stigne se skoro do tone. Tijekom samo jednog vikenda. Obitelj Šoša danas ima 230 stabala. 'Imamo prosječno godišnje 3 do 3 i pol tone maslina, a to onda bude 400 do 500 litara ulja', kaže Božo Šoša.

Pročitajte i ovo Sajam maslina - 4 Najavljena dobra godina Cijena mnogima omiljenog ulja u godinu dana porasla više od 40 posto, proizvođači objašnjavaju zašto je to tako Berba maslina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Počela berba maslina I ove godine maslinovo ulje će biti vrhunsko, ali stručnjaci strahuju da će ga biti manje nego lani

Da bi sve na vrijeme ubrali, trebaju im i pomagači. Ovih dana imaju pune ruke posla. 'To obožavam! A volim prirodu, volim to. A volim i maslinovo ulje, nema što', kaže Veronika Rajić, jedna od pomagačica.

>> Maslinari pretrpjeli više od 75 milijuna kuna štete

Na godinu u Hrvatskoj iz ovih plodova nastane do 6 milijuna litara. No, ova će sezona biti lošija. Nametnik je uništio velik dio uroda. Štete u Istri i na Kvarneru kreću se od 30 do čak 100 posto. Zdrave plodove, zna se, potrebno je zaštititi.

'Poanta je da se masline očiste maksimalno od lišća i od peteljki da bi čiste došle u uljaricu', ističe Ana Šoša Gulam. Za udarni dio sezone prerade maslina strojevi su zagrijani.

U idućim danima u jednoj od uljara bit će prerađeno više od 500 tona maslina. 'Moji maslinari koji kod mene prerađuju, koji imaju vrhunska ulja, ta ulja ispod 90 kuna nitko ne prodaje', kaže uljar Željko Vrsaljko. Usprkos cijeni, zlatna kap je itekako tražena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene