Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nametnik 'svrdlaš'

Maslinari pretrpjeli više od 75 milijuna kuna štete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 75 milijuna kuna štete pretrpjet će ove godine maslinari u Istri i na Kvarneru. Razlog je insekt maslinov svrdlaš. To se bar donekle moglo spriječiti insekticidima da su maslinari na vrijeme reagirali. Međutim, kod većine će urod biti tek jedan do pet posto od uobičajenoga.

Većinu maslina uništio je svrdlaš. To se moglo spriječiti da su maslinari na vrijeme reagirali i zaštitili stabla od nametnika. 'Mislim da ćemo trebati nekakav strogi vojni režim uloviti i odrediti dijelove područja grada ili otoka i svi izaći van i tretirati te masline jer za koju godinu imat ćemo samo stabla i moći ćemo raditi suvenire od njih', govori Goran Marević, tajnik udruge maslinara Drobnica.

Pročitajte i ovo Berba grožđa - 3 puno problema Počela berba domaćeg grožđa, proizvođače najviše muče dvije stvari: ''Ja sam još i sretan dok njih imam'' Maslinovo ulje - 2 UPOLA MANJI UROD Vremenske (ne)prilike mnogima uništile urod: Zeleno zlato mogli bismo plaćati kao da je pravo

Da se to ne bi dogodilo masline treba špricati nekoliko puta godišnje. 'Moglo se možda ne u potpunosti spriječiti, ali ublažiti tu sveukupnu štetu da. Međutim, nije se na vrijeme reagiralo', kaže agronom David Mrakovčić.

Na otoku Krku već pet godina maslinare i SMS-ovima podsjećaju na radove u maslinicima te upozoravaju na štetnike. 'Poruka o zaštiti išla je već u travnju ove godine', komentira stručna suradnica za protokol i informiranje grada Krka, Josipa Milohnić.

>> Split: Ne nudi se više samo sunce i more, sadržaja za turiste je pregršt!

Poruku su ozbiljno shvatili tek rijetki, poput Branka koji će ipak imati nešto uroda. 'Ja sam konkretno ovdje tretirao tri puta. Tri puta sa sredstvima koja su dakako kod nas u Hrvatskoj dozvoljena za tretiranje maslinovog svrdlaša', govori Branko Jud, maslinar.

Kao što se do sada tretirala loza trebat će ubuduće tretirati i masline jer inače neće biti koristi od njih. 'Bez primjene i aplikacije zaštitnih sredstava grožđe ne bismo brali jer ga nebi bilo', objašnjava vinar Ivica Dobrinčić.

Tako ni maslinari neće ove godine imati što brati. 'S obzirom da je naša godina prosječna između 1500 i 2000 tona, uzmite sad 10, 12 posto je ulje i to pomnožite s otkupnom cijenom i imamo nekih dva i pol do tri milijuna eura štete', govori Marević.

U Istri se šteta procjenjuje na sedam, a na Cresu oko dva milijuna eura. Toliko će maslinari ove godine manje zaraditi zbog nepravovremenog tretiranja nametnika. Dobra lekcija za slijedeću godinu

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene