Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA (NI)JE SEKULARNA DRŽAVA

Pljušte reakcije zbog Miklenićeva komentara: GLAS traži reviziju tzv. Vatikanskih ugovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrdnja glavnog urednika Glasa Koncila Ivana Miklenića da Hrvatska nije sekularna država jer to nigdje izrijekom ne piše u Ustavu izazvala je brojne reakcije i kritike političara i pravnih stručnjaka, a nova stranka GLAS, koju su osnovali bivši HNS-ovci, traži reviziju tzv. Vatikanskih ugovora.

GLAS zahtijeva reviziju tzv. Vatikanskih ugovora, objavio je Goran Beus Richembergh na svojoj stranici na Facebooku, reagirajući tako na tvrdnju Ivana Miklenića, glavnog urednika Glasa Koncila, da Hrvatska nije sekularna država. 

Pročitajte i ovo Sanja Barić Sanja Barić Ustavna stručnjakinja upozorila: ''Nemojmo ljudima pričati ustavne neistine'' Zoran Milanović mora podnijeti ostavku prije kandidature? Nema dalje Ugledna stručnjakinja žestoko po Milanoviću: "Nema nikakve dileme, ali NIKAKVE. Ovo je katastrofa!"

"Pokušaj osporavanja sekularnosti države iz crkvenoga vrha nije ništa drugo nego nastojanje da se nakaradnim tumačenjem Ustava opravda raširena praksa kršenja te ustavne vrednote. Ta se praksa razmahala zahvaljujući postojanju tzv. Vatikanskih ugovora, svojevrsnoga konkordata kakav ne postoji u ni jednoj drugoj europskoj državi kojim je Katoličkoj crkvi zajamčen ne samo privilegiran položaj u odnosu na druge vjerske zajednice nego i društvena pozicija koja Crkvu pretvara u politički faktor. Zato se GLAS zalaže za reviziju tzv. Vatikanskih ugovora, odnosno za njihovo usklađenje s odredbama Ustava RH i praksom ostalih zemalja članica EU", poručio je Beus Richembergh na Facebooku.

Na istoj je društvenoj mreži reagirala i Sanja Barić, predstojnica za ustavno pravo na riječkom Pravnom fakultetu, koja je poručila da je Hrvatska prema Ustavu sekularna država.

"RH je prema Ustavu RH sekularna država! Točka. (da, žestina je namjerna, kakva teza takav i odgovor!!!) Doista treba imati želuca slušati petljanje svakoga u tuđe struke! Od sada djelim pouke iz vjeronauka i tumačim evanđelje, a i pružam nadriliječničke savjete iz bogatog životnog i zdravorazumskog iskustva. Počinjem odmah: RKC u Hrvata neka počne slušati papu Franju, a za dug život alkalizirajte svoje tijelo", poručila je Barić , koja dodaje da se razumne rasprave oko sadržaja sekularnosti mogu voditi s razumnim i zainteresiranim ljudima dobre volje, ali ne preko Facebooka.

"Ima prihvatljivih elemenata vjere u sprezi s državom i posve neustavnih pojava u RH u koje se – nažalost – ni Ustavni sud nije do sada htio miješati. A morao jest i morat će", poručuje Barić.

Ivica Maštruko, profesor sociologije religije i dugogodišnji hrvatski diplomat, kaže da u Ustavu doista nigdje izrijekom ne piše da je Hrvatska sekularna država, ali da ne piše ni da je katolička i kršćanska. "Ali iz čitavog teksta i duha Ustava, na osnovu odvojenosti crkve i države, proistječe temeljna sekularnost Republike Hrvatske", rekao nam je Maštruko.

Članak 41. Ustava: Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države

Miklenićev komentar u Glasu Koncila, u kojem tvrdi da u Ustavu nigdje izrijekom ne piše da je Hrvatska sekularna država, izazvao je buru reakcija u hrvatskoj javnosti. Reagirali su brojni političari, ali i ustavni stručnjaci, koji upozoravaju da hrvatska sekularnost proizlazi iz članka 41. Ustava koji doslovno kaže: "Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države".

U istom se članku kaže još i da su vjerske zajednice slobodne, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.

Smerdel: 'Sekularno' nije hrvatska riječ, Hrvatska je nedvojbeno svjetovna država

Upravo taj članak nam je citirao i Branko Smerdel, predstojnik katedre za ustavno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu. "Članak 41. određuje da su vjerske zajednice ravnopravne i odvojene od države. Osim toga, 'sekularno' nije hrvatska riječ. Iz toga nedvojbeno proizlazi da je Hrvatska svjetovna država", kaže Smerdel.

Miklenićeva tvrdnja mu je problematična i zbog toga što Ustav određuje da su sve vjerske zajednice ravnopravne. "Prema tome, ako su sve vjerske zajednice ravnopravne, onda bi Hrvatska pripadala svim vjerskim zajednicama", kaže Smerdel, dodajući da je takva praksa protuustavna. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene