Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički potres

Pljušte reakcije zbog mailova Martine Dalić: "Ona mora ravno u zatvor, neka premijer razriješi i nju i sebe"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objava korespondencije Martine Dalić te vlasnika i predsjednika privatnih brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda koji su sudjelovali u pripremi lex Agrokora izazvala je politički potres.

Nakon što je portal Index objavio prepisku mailova ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić iz koje se vidi da su vlasnici i predsjednici privatnih brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda sudjelovali u pripremi lex Agrokora, zaredale su brojne reakcije.

Maras traži istragu

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

SDP-ov saborski zastupnik Goran Maras prvi je pozvao je glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića da odmah otvori istragu o komunikaciji između autora lex Agrokor i potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, poručivši da premijer Andrej Plenković treba Martinu Dalić razriješiti njezine funkcije.

"Državni odvjetnik odmah se treba uključiti u cijeli postupak, a predsjednik Vlade Andrej Plenković treba razriješiti ministricu koja je kompromitirala ne samo njega i Vladu nego i hrvatsku državu", rekao je Maras.

Grbin: "Dalić ne mora samo otići iz Vlade, već ravno u zatvor"

Njegov stranački kolega Peđa Grbin bio je još žešći te ustvrdio da bi Dalić trebala završiti u zatvoru.

"Radi se o istoj onoj ekipi okupljenoj oko Ramljaka i Dalićke koji su Agrokor godinu dana koristili kao svoj bankomat i iz njega izvlačili milijune. Gospoda ne da su bila konzultirana, oni su kreirali zakon po svojim potrebama i unaprijed birala mjesta na koja će se zakačiti i sisati novac.

Stvorili su hobotnicu koja je usporediva samo s onom u Fimi mediji, jedino što su novac umjesto iz desetaka državnih izvlačili iz jednog privatnog poduzeća pod državnom upravom.

Kako bilo, ovo ponašanje više nije u domeni političke odgovornosti – iako će političkih posljedica morati biti – već kaznene. Potpredsjednica Dalić nakon ovoga mora otići ne samo iz Vlade već ravno u zatvor.

Bernardić: "Sad je jasno tko je i zašto pisao lex Agrokor"

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je kako je sada potpuno jasno tko je i zašto pisao lex Agrokor.

"Pisali su ga upravo oni koji su se od njega besramno obogatili.Vlasnici i predsjednici brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetni čkih ureda tajno su radili za Vladu na pripremi zakona i izvukli osobnu korist s obzirom na to da je na kraju, na ime savjetničkih usluga, iz Todorićeve bivše tvrtke u posljednjih godinu dana izvučeno više od pola milijarde kuna. Pisali su ga na način da sami sebi pogoduju. Konačno je stigla potvrda da je preko Martine Dalić Vlada štitila kriminal u Agrokoru. Potvrdilo se upravo ono na što smo mi u SDP-u već odavno prije upozoravali.Pozivamo sve mjerodavne institucije da hitno reagiraju, utvrde činjenično stanje i sukladno tome postupe u skladu sa zakonskim propisima", napisao je Bernardić na svom Facebook profilu.

Anka Mrak Taritaš: "Neka Plenković razriješi Dalić, a usput i sebe"

Predsjednica stranke GLAS Anka Mrak Taritaš također poziva na ostavku Dalić i premijera Plenkovića

"Objava mailova ministrice Dalić sramota je za nju osobno, ali što je važnije, za instituciju ministrice te za državu. Martina Dalić nakon ovoga bi morala dati ostavku, odnosno premijer Plenković mora je razriješiti. Usput neka razriješi i samoga sebe jer je sve znao", poručila je Mrak-Taritaš.

Petrov: "Cijela Vlada treba otići"

Čelnik Mosta Božo Petrov smatra da zbog ovoga treba otići cijela Vlada

"Prvenstveno moram reći da ono što je izašlo na Indexu govori o onome što je Most tvrdio cijelo vrijeme, da je sve vodila Martina Dalić sa ljudima o svog povjerenja. Kako je došlo do kreiranja ovog tima, treba pitati Martinu Dalić. Što se tiče vjerodostojnosti izjava iz Vlade, ista je ta vlada i njihovi ministri prije pola godine Povjerenstvu za sukob interesa iznosila jednu verziju da bi ministar financija nedavno pobio sam sebe.

Kosor: "Ne sviđa mi se ovakva korespondencija"

Slučaj je komentirao i Darinko Kosor (HSLS) kazavši kako mu se ovakva korespondencija ne sviđa.

"Ali vi znate moje stavove od prije. Ja sam još kad je Ramljak bio povjerenik bio prvi protiv toga što je on svoje ime ugradio u ugovor. Na pitanje treba li Dalić podnijeti ostavku, Kosor koji je dio vladajuće većine odgovorio je da to treba pitati premijera Andeja Plenkovića te je najavio treću tematsku sjednicu Odbora za gospodarstvo o Agrokoru u lipnju", rekao je Kosor.

Stanke u Saboru

U Saboru su zbog objave mailova zaredale stanke kako bi se članov saborskih klubova mogli konzultirati po tom pitanju.

Stanke su prvi zatražili Mostov Nikola Grmoja, HSS-ov  te Branimir Bunjac, saborski zastupnik Kluba zastupnika Živog zida i Snage

"Premijer i Dalić moraju podnijeti ostavku. Da sam ja državni odvjetnik, već bi danas poduzeo neke korake. Sigurno da bi izvanredni izbori pridonijeli smirivanju situacije. Našla bi se nova vlada sa stabilnijom većinom, većinom koju nije formiralo pravosuđe", rekao je Bunjac.

Naknadno je stanku zatražio i predsjednik HSS-a Krešimir Beljak

"Ovakvo ponašanje je nedopustivo. Ako su objavljeni mailovi autentični, to je dokaz smišljene pljačke pola milijarde kuna", kazao je Beljak.

Stanku je zbog istog razloga zatražio i SDP-ov Gordan Maras ustvrdivši kako je Dalić "derogirala" hrvatsku državu te još jednom pozvao DORH da otvori istragu.

"Očito su neki ponašali kao da je Hrvatska njihova prćija i mogu raditi što god želi. Bahato ponašanje koje proizlazi iz ovih mailova je dovoljno za njenu smjenu, a mislim da postoji i kaznena odgovornost.

Plenković bi trebao razriješiti Dalić ove sekunde. Novi državni odjvetnik mora otovoriti istragu, a mu saboru ćemo otvoriti političku istragu", kazao je Maras.

Živi zid pozvao premijera Plenkovića da podnese ostavku

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, pozvao je u srijedu premijera Andreja Plenkovića da podnese ostavku, ustvrdivši da je 'cijela situacija veleizdaja'.

"Pozivam premijera neka da ostavku, može ih biti sram, cijelu Vladu", kazao je poslijepodne Sinčić na konferenciji za novinare ispred zgrade Vlade, na Trgu svetoga Marka.

Sinčić tvrdi da premijer Plenković i ministrica Dalić donoseći "lex Agrokor" nisu brinuli o javnom interesu, sudbini Agrokora, interesu dioničara, malih dobavljača niti radnika, već jedino o tome kako će konzultantske poslove vrijedne 500 milijuna kuna "krčmarskim dogovorima" podijeliti sebi bliskim krugovima.

Sinčić je ustvrdio da je riječ o sukobu interesa i pogodovanju.

"Jasan je sukob interesa, da je bilo pogodovanja, da je bilo zlouporabe položaja i ja bih sve ovo jednostavno nazvao veleizdajom", kazao je Sinčić na konferenciji za novionare. Pozvao je Državno odvjetništvo RHda istraži sve radnje i e-mailove.

Vladu je nazvao korumpiranom, rekavši da "mora pasti kao i korumpirana većina koja ih drži". Sinčić smatra da treba ići na na nove parlamentarne izbore.

Pozvao je također sve građane koji imaju bilo kakve informacije vezane za Agrokor da ih dostave javnosti.

Prema mišljenju saborskog zastupnika Živog zida Branimira Bunjca, sada je potvrđeno da se odluke u državi donose na razini nekakvih "tajnih društva" koji nemaju nikakav legitimitet. Tvrdi kako je došlo do kaznenoga djela trgovanja utjecajem.

"To je krajnje neozbiljno i nedostojno jedne Vlade, uopće jedne države. Ne znam kako dalje s ovom sramotom uopće možemo izići javnosti pred oči i u međunarodne krugove. Jasno je da su institucije zakazale i da je jedino ispravno raspustiti Vladu i raspisati nove izbore", kazao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene