Jutrošnje uhićenje šefa Janafa Dragana Kovačevića te najava kako će u Sabor stići zahtjevi za skidanje imuniteta jednom HDZ-ovu i jednom SDP-ovu zastupniku u Saboru, izazvali su burne reakcije.


Tomislav Tomašević iz Zeleno-lijeve koalicije kazao je kako se javnim poduzećima upravlja kao kasicama-prasicama.

Vezani članci Tomislav Tomašević Zaiskrilo između Plenkovića i Tomaševića: "Imam direktno pitanje i očekujem direktan odgovor", "Te vam banalne fore ne mogu proći više nigdje" Hrvoje Zekanović Zekanović pokušao reći da će stići zahtjevi za skidanje imuniteta pa udaljen iz Sabora, o svemu se oglasio i Jandroković

"Da svaki dan uhvatimo deset lokalnih šerifa ili šefova javnih poduzeća, to ne bi bilo dovoljno i ne bismo bili blizu gotovi ni za godinu dana. To su kadrovi HDZ-a, SDP-a i HNS-a. Riječ je o strukturnom problemu, mi nemamo neovisan nadzor nad radom javnih tvrtki", kazao je Tomašević. 

Istaknuo je kako bi volio da se aktualno prijepodne održava danas. 

"Volio bih onda vidjeti tu bahatu arogantnost premijera", rekao je.

Neslužbeno se spominje da se zahtjevi za skidanje imuniteta odnose na HDZ-ova gradonačelnika Dražena Barišića te SDP-ova gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića.

Tomašević smatra da u slučaju da se Barišiću ukine imunitet, HDZ neće imati problema s većinom u Saboru jer će ga "lako nadomjestiti".

Na uhićenja se osvrnuo i Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a, koalicijskog partnera HDZ-a.

"Korupcija u Hrvatskoj ne bira stranke, nego imena i prezimena. Spominju se imena pripadnika triju političkih stranaka u Hrvatskoj. To dovoljno govori o tome da institucije rade svoj posao", kazao je Hrebak.

Šef Domovinskog pokreta Miroslav Škoro rekao je da mu se "čini da vladajući očito imaju novog kandidata za šefa Janafa, pa je stari uhićen". 

"Mislim da se s obzirom na naše pravosuđe neće dogoditi ništa", rekao je Škoro, koji nije znao da su pod sumnjom i HDZ-ov Dražen Barišić i SDP-ov Vinko Grgić. 

Anka Mrak Taritaš (Glas) rekla je kako je šef Janafa bio vrlo hvaljen među vladajućima te je dobio još jedan mandat na čelu tvrtke. 

"Što se dogodilo, tek ćemo vidjeti", kazala je Mrak-Taritaš. 

SDP-ov Arsen Bauk kazao je kako s obzirom na to da u ovom slučaju nema dovoljno informacija, ne može komentirati to što se stavlja na teret Grgiću i ostalima.

"Uvijek smo glasali po zahtjevu DORH-a kad je riječ o zahtjevima za skidanje imuniteta", objasnio je Bauk i kazao kako se Grgića ne može zamijeniti u Saboru a da ne zamrzne mandat i pristane na to da bude zamijenjen. 

Podsjetimo, glasnogovornica MUP-a potvrdila je da je "rano jutros na području više policijskih uprava policija započela s uhićenjima više osoba".

U policiji pritom nisu željeli govoriti o nikakvim imenima, a kako se doznaje, među uhićenima je šef Janafa Dragan Kovačević, dok je pod sumnjom i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

"Radi se o osobama koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem koje policija provodi u koordinaciji s Uskokom unatrag godinu dana, a radi se o djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije", ističe Mandić.