Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U prva četiri mjeseca 2011. opljačkano je više banaka nego cijele prošle godine! Nova se pljačka dogodila danas u Zagrebu. Lopovi su odnijeli novac iz pošte i to u istoj ulici u kojoj je jučer opljačkana banka. Istražili smo odakle toliki porast razbojstava.


Crna statistika nema milosti, u posljednjih nekoliko mjeseci sve su češće oružane pljačke banaka. Milijuni kuna su ukradeni i mnogi ljudski životi dovedeni u opasnost. 'Ove godine do današnjeg dana bilježimo 15 takvih kaznenih djela, moram napomenuti da smo riješili osam od toga je pet počinjeno ove godine. Za usporedbu cijela 2010. godina obilježena je brojkom devet, dakle prošle je godine opljačkano devet banaka', kaže Aleksandra Ljuba iz glasnogovorništva MUP-a.

Vezani članci Mladi sve češće teško obolijevaju od Covida-19 - 1 Sve više mladih s težim simptomima korone: "Evo danas sam baš gledao čovjeka od 35 godina. Kao da je traktor prešao preko njega" Ilustracija Brojke su neumoljive: I dalje pada broj učenika, a u ponavljanju razreda prednjače – dječaci

Veliki porast broja pljački banaka povezan je i s ekonomskom krizom. Stručnjaci kažu da su ovisnici najčešći oružani pljačkaši banaka. Nedavno uhićeni pljačkaš banke i pošte u Splitu također je bio ovisnik o kocki. A ovisnika, o narkoticima i kocki uvijek je više u kriznim vremenima.

'Riskiraju velike kazne za često banalne svote od 5-10 tisuća kuna, a isto tako ovisnici o kocki koji su u kockarskim dugovima, koji su pod utjecajem organiziranog kriminala pritisnuti, često se odlučuju u nevolji za nešto gdje bi dobili keš odjedanput', ističe Ivo Krolo, profesor forenzičke psihologije.

Riječ je, kaže Krolo, o ljudima koji zbog ovisnosti ne razmišljaju o posljedicama svojih djela, a takvi su najopasniji za svoju okolinu. O posljedicama, očito, ne razmišlja ni sve veći broj onih koji se pravdaju da su ih na pljačke natjerali dugovi. Zaboravljaju da za ugrožavanje ljudskih života i krađu nema opravdanja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju