Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Pljačke u porastu: Kriza 'proizvodi' ovisnike, pritisnuti dugovima kreću u pljačke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prva četiri mjeseca 2011. opljačkano je više banaka nego cijele prošle godine! Nova se pljačka dogodila danas u Zagrebu. Lopovi su odnijeli novac iz pošte i to u istoj ulici u kojoj je jučer opljačkana banka. Istražili smo odakle toliki porast razbojstava.

Crna statistika nema milosti, u posljednjih nekoliko mjeseci sve su češće oružane pljačke banaka. Milijuni kuna su ukradeni i mnogi ljudski životi dovedeni u opasnost. 'Ove godine do današnjeg dana bilježimo 15 takvih kaznenih djela, moram napomenuti da smo riješili osam od toga je pet počinjeno ove godine. Za usporedbu cijela 2010. godina obilježena je brojkom devet, dakle prošle je godine opljačkano devet banaka', kaže Aleksandra Ljuba iz glasnogovorništva MUP-a.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Rekorderi Tko je u Saboru radio, a tko odmarao? Statistika je neumoljiva: "Neki misle da su lusteri, ja nisam i neću biti" Tomislav Pokrovac POZNATA LICA Tko stoji iza prosvjeda? Evo tko su vođe, nitko od njih nije prijavljen kao svinjogojac

Veliki porast broja pljački banaka povezan je i s ekonomskom krizom. Stručnjaci kažu da su ovisnici najčešći oružani pljačkaši banaka. Nedavno uhićeni pljačkaš banke i pošte u Splitu također je bio ovisnik o kocki. A ovisnika, o narkoticima i kocki uvijek je više u kriznim vremenima.

'Riskiraju velike kazne za često banalne svote od 5-10 tisuća kuna, a isto tako ovisnici o kocki koji su u kockarskim dugovima, koji su pod utjecajem organiziranog kriminala pritisnuti, često se odlučuju u nevolji za nešto gdje bi dobili keš odjedanput', ističe Ivo Krolo, profesor forenzičke psihologije.

Riječ je, kaže Krolo, o ljudima koji zbog ovisnosti ne razmišljaju o posljedicama svojih djela, a takvi su najopasniji za svoju okolinu. O posljedicama, očito, ne razmišlja ni sve veći broj onih koji se pravdaju da su ih na pljačke natjerali dugovi. Zaboravljaju da za ugrožavanje ljudskih života i krađu nema opravdanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene