NP Plitvička jezera već desetljećima ima problema s odvodnjom otpadnih voda, ali pitanje je hoće li novost koja se uvodi uopće pripomoći tome da se problem riješi. Suradnik DNEVNIK.hr-a Romeo Ibrišević donosi i snimke s lica mjesta.


Nacionalni park Plitvička jezera, čiji je splet jezera u vapnenačkom kršu poznat diljem svijeta, za svoje posjetitelje priprema veliku novost - unutar parka, uz sama jezera, počelo je postavljanje probnih WC-a, a turisti će ih moći testirati već danas.

Vezani članci Plitvička jezera - 15 Elektroničke ulaznice za Plitvice izazvale gužve: Evo kad i kako treba kupiti kartu za ovaj hrvatski biser Slika nije dostupna Plitvički branitelji podržali ministra Ćorića, protive se kaubojštini i nebrizi lokalnih moćnika

Riječ je posebno prilagođenim WC školjkama, s patentiranim sustavom samoispiranja, a za NP Plitvička jezera proizvela ih je domaća tvrtka Nord produkt iz Samobora. Videe i fotografije postavljanja WC školjki na Plitvičkim jezerima možete pogledati u galeriji, a snimio ih je suradnik DNEVNIK.hr-a Romeo Ibrišević.

Podsjetimo, NP Plitvička jezera već desetljećima ima problema s odvodnjom otpadnih voda, o čemu smo već pisali. Otpadne vode (ponajviše fekalne) tamošnjih hotela i ugostiteljskih objekata slijevaju se u vrtače, koje su odavna neprikladne i nedovoljnog kapaciteta te se prelijevaju i postoji mogućnost da se fekalne vode kroz kraški teren probiju do samih Plitvičkih jezera, što bi moglo biti svjetski skandal. Naime, Nacionalni park i okolna naselja - nemaju kvalitetno riješenu kanalizaciju.

Ipak, kako je prije nekoliko dana objavio ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, Reaktivna monitoring misija UNESCO-a u svom izvještaju navela je da ove godine ne predviđa stavljanje NP Plitvička jezera na Listu ugroženih, no dala je i desetak detaljnih preporuka te najavila da će iduće godine razmotriti što je dotad napravljeno.

Već ove sezone nacionalni parkovi Plitvička jezera i Krka uvest će određene promjene u modelu posjećivanja pa će u srpnju i kolovozu zbog stvaranja prevelikih gužvi u određenom dijelu dana "zatvoriti vrata" i ponovno ih otvoriti kad određeni broj posjetitelja izađe iz tih parkova.

Hoće li problemu pripomoći ili odmoći postavljanje probnih WC-a, koji bi trebali proraditi za 1. travnja, ostaje da se vidi.

Naravno, ovaj je tekst motiviran isključivo 1. aprilom, danom kad se diljem svijeta zbijaju šale, pa posjetitelji Nacionalnog parka Plitvička jezera ne moraju strahovati da će u blizini prekrasnih vodopada - povlačiti vodu na WC-u.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju