Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Majka Josipa Jovića, prve žrtve domovinskog rata koji je poginuo prije 20 godina na Plitvicama, rekla je da joj vrlo teško, no da je ponosna na svoje dijete.


'Zahavalna sam svima koji se sjećaju mojeg sina', rekla je Marija Jović. Predsjednik Republike Ivo Josipović polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen Josipu Joviću započeo je obilježavanje 20 obljetnice 'krvavog Uskrsa'.

Vezani članci Slika nije dostupna Porinut policijski brod koji nosi ime Josipa Jovića Slika nije dostupna Plitvička jezera: Obljetnica pogibije Josipa Jovića

Nakon članova obitelji i suboraca, vijence su položili predsjednik Republike Ivo Josipović, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak, izaslanik predsjednice Vlade Jadranke Kosor ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, ministar branitelja Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić i drugi.

Nazočnima će se, kako je najavljeno, obratiti predsjednik Republike Ivo Josipović, potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak, ministri Karamarko i Ivić, a misu će predvoditi vojni ordinarij Juraj Jezerinac. Na svečanost su stigli i ultramaratonci koji su, u spomen na 'krvavi Uskrs' i Jovićevu pogibiju, sinoć u 21 sat krenuli na 97 kilometara dugačak ultra maraton od Karlovca do Plitvica.

Prva žrtva domovinskog rata

Josip Jović poginuo je 31. ožujka 1991. tijekom akcije 'Plitvice' kada su pripadnici za posebne namjene hrvatskog MUP-a ponovno uspostavili policijsku postaju na Plitvičkim Jezerima, koju su nekoliko dana ranije zauzeli pripadnici pobunjeničkih snaga. U sukobu s paravojnim srpskim snagama poginuo je 22-godišnji Josip Jović, a još devet pripadnika Specijalne policije bilo je ranjeno.

Prema riječima suboraca, Jović je bio među prvima u napadu pucajući prema pošti. Iako je na sebi imao pancirku, jedan od terorista ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela. Ukrcan je u sanitetski vojni helikopter, još uvijek dajući znakove života, no umro je na putu do bolnice.

Prema policijskim izvješćima, nakon uspješno provedene akcije kojom je zapovijedao Marko Lukić, uhićeno je 29 pobunjenika. Protiv njih 18 podnesene su kaznene prijave zbog oružane pobune, među kojima je bio i jedan od vođa pobunjenih Srba Goran Hadžić, danas odbjegli optuženik Haaškog suda. (Hina)