Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tvrtka Pleter-usluge uz obroke za državne institucije od ponedjeljka isporučuje hranu i za stanovnike potresom pogođenih područja. Neki su odmah uočili promjene u kvaliteti i okusu, ali i u samoj organizaciji.


Topli obrok koji su građani Petrinje i okolice danas preuzimali iz kuhinje Pleter-usluge nekima je ostavio gorak okus u ustima.

Vezani članci Ilustracija S polica se povlači dodatak prehrani: U njemu je moguće pronaći metal Branko Bačić Bačić na Baniji: "Ljude iz kontejnera smjestit ćemo i u unajmljene stanove"

Gordana Barić nešto poslije podneva došla je po hranu i svjedočila je velikoj gužvi kakve, tvrdi, dosad nije bilo.

"Riža s varivom od mesa i krumpirom. Riža nije bila kuhana, bez okusa. Znam kako izgleda gulaš iz konzerve, grah je bio zagoren, osjetio se jako miris, komentirali su da riža fino pucketa pod zubima. Neki su pak bili zadovoljni", opisala je za DNEVNIK.hr današnji ručak iz Pletera.

Navodi kako je u porcijama bio i komad šunke koju su volonteri koji su dijelili hranu dodavali iz svojih zaliha – da pojačaju obrok.

"Naglašavali su da ovo nisu oni kuhali. Otprilike oko 12:30 kad sam ja bila nestalo im je riže pa su se dogovarali da skuhaju tjesteninu iz svojih zaliha. Ja sam svjesna da je mnogima ovo bio jedini topli obrok, ali nakon slika što se prije kuhalo, a na što nitko nije imao zamjerke, ne znam što da kažem na ovo danas“, svjedoči Gordana Barić.

Dodaje kako su i drugi koji su se u to doba našli u redu za hranu pričali da je prije sve bilo organiziranije.

"Pogledajte prijašnje slike s trga dok su bili kuhari koji su kuhali vođeni srcem, a ne novcem", poručuje Gordana Barić. 

Oglasili se iz Pletera

Iz tvrtke Pleter-usluge u utorak su u priopćenju ponovili da od prvog dana razornog potresa, 29. prosinca, isporučuju tople obroke na potresom zahvaćenom području za državne institucije, što je njihova primarna djelatnost, a od jučer i za stanovnike.

"Već prvi dan nakon razornog potresa društvo je pripremilo oko 3600 obroka", priopćili su iz tvrtke Pleter-usluge istaknuvši da na potresom pogođenom području kontinuirano pripremaju tople obroke za potrebe Ministarstva obrane, Oružanih snaga te drugih državnih institucija i službi, kao i za prehranu stanovništva smještenog u petrinjskoj vojarni.

Pojasnili su da su kao društvo u stopostotnom državnom vlasništvu, osnovani s primarnom zadaćom "pružanja potpore u uslužnim djelatnostima MORH-u i OSRH-u" te dionicima sustava Domovinske sigurnosti, a da je njihova zadaća kuhanja obroka za šire stanovništvo proširena tek nakon što je osnovan Stožer civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa na čelu s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom.

Tako su od 11. siječnja preuzeli pripremu kuhanih i suhih obroka, koji se pripremaju u objektima Društva u Petrinji, Plesu, Velikoj Buni, Karlovcu te u tri objekta u Gradu Zagrebu.

"Broj pripremljenih obroka određuje se temeljem dnevnih iskaza potreba Stožera te se dostavljaju na dogovorene lokacije, a samu podjelu građanima provode volonteri Hrvatskog Crvenog križa", naveli su u priopćenju.

Demantirali fotografiju o navodno njihovu obroku koja kruži društvenim mrežama

Nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije navodnih obroka koje je ta tvrtka jučer pripremila za stanovništvo pogođeno potresom, iz Pletera su demantirali da se radi o njihovu obroku, a osvrnuli su se i na ostala nagađanja o cijeni svoje usluge.

"U tom pogledu želimo obavijestiti javnost da je jučer na meniju Pletera bio vinogradarski gulaš, a ne rižoto koji je prikazan na fotografijama. Kako bismo spriječili daljnje dezinformacije, obavještavamo Vas da će na današnji dan društvo isporučiti vojnički grah kao glavni obrok, a u cilju suzbijanja ovakvih lažnih i uznemiravajućih informacija nastaviti ćemo s praksom objave dnevnih menija", stoji u priopćenju.

Istaknuli su kako cijena pojedinog obroka još nije formirana jer "ona ovisi o normativu obroka, broju lokacija podjele te angažiranom broju djelatnika", a da će konačna cijena biti formirana isključivo po stvarno utrošenim resursima.

Sa žaljenjem su, kažu, primijetili da trud koji su djelatnici Pletera u okolnostima epidemije uložili od prvog dana potresa nije u središtu pozornosti, već da se pozornost usmjerava u "nepotrebne i neopravdane rasprave" koje su u pravilu utemeljene i na netočnim informacijama.

Kako su istaknuli, svakodnevno predano rade na održavanju i podizanju kvalitete usluge, u redovnim i ovakvim izvanrednim okolnostima.

Dodali su da svi volonteri i ljudi dobre volje koji su se stavili na raspolaganje u pomoći potresom pogođenom stanovništvu zaslužuju sve zahvale i priznanje, ali i da priznanje jednako tako zaslužuju i zaposlenici tvrtke Pleter jer se radi o ljudima koji dijelom i sami potječu s potresima pogođenog područja te su i osobno pogođeni njegovim posljedicama.

Iz Pletera su istaknuli kako oni, unatoč tome što su tvrtka u stopostotnom vlasništvu države, nisu korisnici državnog proračuna te da plaće za radnike osiguravaju isključivo iz vlastitih prihoda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju