Premijer Plenković komentirao je izvješće Europske komisije prema kojemu Hrvatska više nema prekomjerne ekonomske neravnoteže i sada bilježi ekonomske neravnoteže, prema izvješću objavljenom u srijedu u sklopu zimskog paketa europskog semestra.

Galerija +0 Andrej Plenković (Dnevnik.hr)

"To je sjajna vijest za Hrvatsku i pokazuje koje je napore Vlada ulagala u strukturne reforme. Kada smo izašli iz proračunskog manjka, pokazali smo da smo ozbiljna vlada, a ovo izvješće pokazuje kako se nalazimo u društvu država članica Europske unije sa stabilnim gospodarstvima, zajedno s Njemačkom, Irskom, Francuskom, Nizozemskom", rekao je Plenković.

Vezani članci HDZ HDZ-ovci vratili Milanoviću: "Iz očaja i zavisti laže o svemu što govori" Andrej Plenković Plenković: ''Milanović je isključivo radio štetu i danas kao poraženi ljubomorni luzer napada Schmidtovo rješenje''

Dodao je kako izvješće djeluje ohrabrujuće i motivirajuće. Komentirao je i izvješće Državnog zavoda za statistiku prema kojemu je hrvatsko gospodarstvo poraslo u četvrtom tromjesečju prošle godine za 2,3 posto na godišnjoj razini.

"Podaci pokazuju da smo mi bili realistični u svojim procjenama, a očekujem i da će to valorizirati kreditne agencije“, napomenuo je.

Komentirao je i medijske napise o tome da je članstvu HDZ-a stigao naputak da na stranačkim skupovima treba pljeskati predsjedniku stranke i domaćinu. "Odakle vam to? Nemam pojma o tome. Imate li vi neki aplauzometar? Jednom broju aktera na političkoj sceni jako ide na živce što HDZ stoji na 30-ak posto i što će uvjerljivo pobijediti na EU izborima."

Na pitanje kome smeta rejting HDZ-a, odgovara: "Ima ih koliko hoćete. Gledajte koliko ima nesretnika."

Komentirao je i stanje s Uljanikom.

"Vode se ozbiljni razgovori da iznađemo rješenje i smanjimo izloženost države. Bilo bi dobro da se u javnosti percipira činjenica da smo mi Vlada koja je isplatila 2,8 milijardi državnih jamstava za Uljanik. Izračunajte koliko ministarstava moje vlade godišnje stane u taj račun. O tome se govori kao da smo platili telefonski račun", kaže premijer.

"Ne možemo starim receptima rješavati kronične bolesti. Donijet ćemo odluku koja je racionalna i odgovorna prema građanima, brodogradilištima i u skladu s onim što je realno", rekao je premijer.

Komentirao je i tužbu koju je bivši predsjednik Stipe Mesić podignuo protiv Hrvatske u Strasbourgu: "Očekujem veliki prosvjed u subotu", rekao je ironično premijer.

Podsjetimo, Mesić je 2017. tužio Hrvatsku pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu zbog kršenja prava na privatnost, jer su hrvatski sudovi odbili njegov zahtjev za odštetom od jednog portala koji je pisao da je Mesić primio mito u aferi Patria.

 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju