Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon presude šestorci

Plenković večeras u Mostaru pokušava smiriti zabrinute Hrvate u BiH

Plenković o putovanju u Mostar (Foto: dnevnik.hr)
Plenković o putovanju u Mostar (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Plenković o putovanju u Mostar (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković večeras i sutra boravit će u radnom posjetu Mostaru, u misiji smirivanja bosanskohercegovačkih Hrvata zabrinutih zbog mogućih posljedica osuđujuće presude Haškog suda njihovim bivšim vojnim i političkim čelnicima.

"Dogovorili smo da početkom idućeg tjedna dođemo u Mostar, sastanemo se s vodstvom Hrvata i braniteljima i uputimo poruke smirivanja i snažne potpore Republike Hrvatske", rekao je Plenković u petak u Zagrebu na konferenciji za novinare s čelnikom bosanskohercegovačkih Hrvata Draganom Čovićem.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Premijer Andrej Plenković na Svetoj misi s obredom ređenja mons. Željka Majića za banjolučkog biskupa - 6 "Provode se reforme" Plenković u Banjoj Luci: "Mi se borimo za BiH kao da se borimo za Hrvatsku"

Plenković će s Čovićem razgovarati večeras, a utorak ujutro na rasporedu ima sastanak s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

Čović je u petak istaknuo da Hrvati u BiH sa zabrinutošću prate sve ono što se u Den Haagu događalo ovih dana.

"Želimo stati iza svakog časnog pripadnika HVO-a i ohrabriti te ljude da ne nasjedaju na bilo koji oblik provokacije kojih već danas ima na nekim portalima i istupima nekih ljudi u BiH", izjavio je Čović, predsjedavajući predsjedništva BiH.

Rekao je da će vodstvo bosanskohercegovačkih Hrvata "znati odgovoriti političkim sredstvima na ta iskušenja" te tražiti rješenja za BiH i za ravnopravnost Hrvata s druga dva naroda.

Žalbeno vijeće Haškog suda u srijedu je potvrdilo prvostupanjske kazne šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kao sudionika u udruženom zločinačkom pothvatu etničkog čišćenja muslimana, u kojem je sudjelovalo i tadašnje hrvatsko vodstvo na čelu s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene