Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nije ugodno niti za likovanje"

Mislav Bago o znakovitim porukama Milijana Brkića: "Nisam siguran da Plenković može računati na bezrezervnu potporu svih u HDZ-u"

Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr)
Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Branimir Glavaš (Foto. Dnevnik.hr) Branimir Glavaš (Foto. Dnevnik.hr) Milorad Batinić i Milijan Brkić (Foto: Pixell) Milorad Batinić i Milijan Brkić (Foto: Pixell) Foto: Pixell Darinko Kosor (Foto: Pixell) Darinko Kosor (Foto: Pixell) Foto: Pixell Ivan Vrdoljak (Foto: Pixell) Ivan Vrdoljak (Foto: Pixell) Foto: Pixell +0 Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Premijer Andrej Plenković u Banskim se dvorima sastao s koalicijskim partnerima te povjerenikom za Agrokor Fabrisom Peruškom. Nakon sastanka svi su HDZ-ovi partneri istaknuli kako je nagodba u Agrokoru apsolutni prioritet te kako glavnu riječ trebaju imati vjerovnici, a ne politika.

Nakon što je jučer potpredsjednica Vlade Martina Dalić podnijela ostavku, premijer Andrej Plenković danas se u poslijepodnevnim satima sastao s koalicijskim partnerima i izvanrednim povjerenikom za Agrokor Fabrisom Peruškom.

Plenković: "Nema ništa dramatično"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Premijer Plenković je uoči sastanka Kluba HDZ-a medijima rekao da će se o novom ministru gospodarstva raspraviti idući tjedan te da nije riječ o ničem dramatičnom.

"Nema ništa dramatično. Ja sutra idem u Bugarsku, pa sam u četvrtak navečer u Rumunjskoj, pa imamo vikend, pa predsjedništvo HDZ-a u ponedjeljak, u utorak opet sastanak vladajuće koalicije, pa Sabor, u četvrtak ćemo to predstaviti na odboru i onda ćemo u petak to izglasati", rekao je Plenković.

Grmoja: "Mi ne možemo znati tko pušta mailove"

Konferenciju za medije održao je i Most u svojoj središnjici. "SOA je pregledavala e-mail Martine Dalić i čudno je da tada nisu reagirali na ovo što je tek sada izašlo u javnost i obavijestili institucije. U ovom trenutku špekulirati što se događa, tko pušta mailove, mi ne možemo znati, to je zadatak institucija. Mi stavljamo fokus što je sam sadržaj toga, a i odgovornost prvo Martine Dalić i samog premijera, koji je praktički najodgovorniji kao sam premijer", rekao je glavni tajnik Mosta, Nikola Grmoja.

Darinko Kosor: "MUP i DORH su započeli istragu"

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, rekao je nakon sastanka da je prioritet nagodba u Agrokoru te da će se idućeg tjedna raspravljati o novom potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva.

"Nagodba ne ovisi o gospođi Dalić niti koaliciji već o vjerovnicima. Imamo dva-tri vjerovnika kojima nagodba nije u interesu i treba javno reći tko to želi opstruirati nagodbu", rekao je Kosor.

Dodao je da sve što se događalo zadnjih dana ne može ugroziti nagodbu, ali može vjerovnik koji gleda svoj parcijalni interes.

Kosor je rekao i da su MUP i DORH, po njegovim saznanjima, počeli istragu o aferi Hotmail te da treba utvrditi jesu li se neki pojedinici ostvarili osobnu materijalnu korist. 

"Već su počeli tražiti materijale, konkretno od mog Odbora za gospodarstvo pa prema tome znam da su počeli raditi svoj dio posla", istaknuo je Kosor.

"Nisam siguran da Plenković može računati na potporu svih zastupnika i suradnika u HDZ-u"

Mislav Bago, reporter Dnevnika Nove TV analizirao je poruke koje je o aferi Hotmail uputio Milijan Brkić, potpredsjednik HDZ-a, ali i informacije o tome da su MUP i DORH počeli skupljati dokumentaciju vezanu uz Martinu Dalić i Agrokor.

"Nakon današnjeg sastanka s partnerima, Plenković može biti siguran da će mu oni čuvati leđa. No, nisam siguran da Plenković može računati na bezrezervnu potporu svih zastupnika i suradnika unutar HDZ-a. Zanimljivo mi je od izbijanja afere s mailovima da Plenković nije održao niti jedan sastanak predsjedništva stranke. Ovo je i za HDZ izvanredna situacija. Ugledni HDZ-ovci kažu kada s njima razgovarate: ovo je već dosta uprljalo imidž HDZ-a, znate koliko nas je koštao Fimi media, a ne znamo koliki su razmjeri mailova, koliko će to još dugo ići...

Ono što je zanimljivo je da ova priča, osim što je politički teret, postaje i pravosudni.
Izvidi ne znače da se otvara bilo kakva istraga ili da se bilo koga sumnjiči. To je prva faza u ovakvim postupcima koje provodi DORH bilo po službenoj dužnosti bilo po kaznenim prijavama. U ovoj cijeloj priči ima ih nekoliko, kao što znamo", rekao je Mislav Bago u Vijestima Nove TV. 

"Vjerovnici su bitni, a ne politika"

Ivan Vrdoljak iz HNS-a rekao je kako će glavni riječ u daljnjem procesu nagodbe u Agrokoru imati vjerovnici.

"Zašto bi ja bio relevantan? ako vjeruju vjerovnici, koji će biti vlasnici koncerna... tko sam ja da im sudim? Ja ih podržavam u tome," rekao je Vrdoljak.

Milorad Pupovac iz SDSS-a rekao je da se sve čini da se nagodba postigne do 10. srpnja.

"Čuli smo informacije u vezi nagodbe, proces ide dalje, pregovori i razgovori se vode s onima koji su još važni i koji ma preostaje napraviti ono što je u zajedničkom interesu. Mi,  a tu govorim o politici, bismo se trebali što je moguće manje približavati tome, osim u mjeri u kojoj se provodi zakon", kazao je Pupovac. 

Uoči dolaska u Vladu novinarima su se kratko obratili čelnici koalicijskih partnera HDZ-a.

"Dalić je očito u dogovoru s premijerom procijenila da je nužno da podnese ostavku. Što će nakon te ostavke, pokazat će vrijeme, a ako sam dobro razumio, zatražen je uvid u mailove i dokumentaciju", kazao je Čačić i dodao  da ključna pozicija Martine Dalić nije bila ministarska, već ona potpredsjednice Vlade.

Čačić: "Ako je premijer ne uspije zamijeniti s nekim tko nije u stanju donositi odluke..."

Prije sastanka u Vladi predsjednik reformista Radimir Čačić kazao je da snaga i utjecaj Martine Dalić bila u tome što je bila potpredsjednica Vlade za gospodarstvo.

"Ako je premijer ne uspije zamijeniti s nekim tko je u stanju donositi ozbiljne odluke, to neće biti dobro", kazao je Čačić te kazao da ne zna "tko je u igri" za nasljednika Martine Dalić.

"Ako će biti iz Vlade, logično bi bilo očekivati da će to biti Ćorić, a ako je izvana, nemam ideju tko bi to mogao biti", rekao je Čačić te dodao bi problem bila Vlada bez potpredsjednika za gospodarstvo.

Glavaš: "Dugoročno nema političke štete"

Branimir Glavaš (HDSSB) smatra kako političke štete dugoročno neće biti.

"Premijer drži uzde u svojim rukama i ima podršku koalicijskih partnera", rekao je Glavaš.

Kosor: "Treba utvrditi tko je kome pogodovao"

Darinko Kosor (HSLS) poručio je kako ga sam odlazak Martine Dalić više ne zanima te da sada "treba utvrditi tko je i na koji način pogodovao kome".

Poručio je, kako mu je Tomislav Ćorić prihvatljiv za funkciju ministra gospodarstva, ali da je to funkcija koju određuje HDZ.

Brkić: Plenković, po mojim informacijama, nije znao za te procese

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ocijenio je kako je Martina Dalić donijela logičnu i politički odgovornu odluku i dala ostavku.

"Naravno da ova situacija nije ugodna i nitko je nije priželjkivao. Naravno da nad ovom situacijom ne trebamo likovati", rekao je Brkić.

"Svi koji smo u političkom životu trebali bi biti odgovorni i gledati kako završiti proces da se nagodba u Agrokoru privede kraju, da bude pravična i pravedna, da budu zadovoljni svi vjerovnici i dobavljači, da iz ovoga Agrokor izađe stabilan i da zaštitimo radna mjesta", istaknuo je.

Što se tiče moguće odgovornosti Plenkovića, Brkić je rekao da, po njegovim informacijama, Plenković nije znao za to što je radila grupa Borg.

"Premijer Plenković, koliko ja znam iz dosadašnjih informacija, za sve te procese koji su se događali unutar te skupine nije znao. Ja duboko vjerujem u institucije države i one će sigurno dati odgovore Hrvatskoj i hrvatskom narodu, koji itekako trebaju dobiti te odgovore", kaže Brkić.

Podsjetimo, Martina Dalić podnijela je ostavku nakon što je portal Index objavio njezinu e-mail korespondenciju s brokerima, konzultantima i odvjetnicima koji su radil na lex Agrokoru. Uoči sastanka ministri su poručili kako još nije odlučeno tko će zamijeniti Martinu Dalić

Fabris Peruško danas je pak poručio kako bi se tekst nagodbe pred vjerovnicima trebao naći tijekom sljedećeg tjedna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene