Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Premijer Andrej Plenković u petak je uputio izraze sućuti obitelji umrlog ekonomista i bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog, za kojega je naveo da je ostavio trag u oblikovanju i razvoju hrvatskog gospodarstva.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković ističe kako će Hrvatska pamtiti Željka Rohatinskog kao čovjeka koji je odgovornu dužnost vođenja središnje nacionalne banke obnašao u dva mandata, najdulje od hrvatske neovisnosti.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o mjerama za obranu gospodarstvenika: ''Pripremat ćemo se da idućeg tjedna izađemo s još jednim paketom'' Branko Lustig (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Plenković, Jandroković i Bandić uputili pisma sućuti obitelji Branka Lustiga: "Otišao je bard"

"Željko Rohatinski ostavio je trag u oblikovanju i razvoju hrvatskoga gospodarstva, a o njegovu profesionalnom radu i doprinosu svjedoče mnoga ugledna priznanja struke", navodi premijer.

Napominje da je Rohatinski za obnašanja mandata dobio nagradu udruženja guvernera europskih nacionalnih banaka kao najbolji guverner, a mjesečnik "The Banker" proglasio ga je najboljim europskim guvernerom i najboljim centralnim bankarom 2008. godine u globalnim razmjerima.

"U ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno primite, molim vas, izraze iskrene sućuti", zaključuje Plenković u izrazima sućuti.

Rohatinski je u četvrtak iznenada preminuo u Zagrebu u 69. godini. (Hina)