Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 69. godini

Preminuo Željko Rohatinski, bivši guverner Hrvatske narodne banke

Bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski iznenada je preminuo u četvrtak poslijepodne u dobi od 68 godina.

Diplomirao je i doktorirao na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Bio je proglašen najboljim guvernernom Europe i najboljim guvernerom u globalnim razmjerima prema izboru časopisa The Banker.

Tu dužnost obnašao je u čak dva mandata. Radio je i kao direktor za makroekonomske analize koncerna Agrokor.

Autor je nekoliko knjiga, a prije nekoliko dana izašla je i njegova autobiografska knjiga "Persona non grata" s osobnim osvrtom na brojne političke i ekonomske događaje.

Rohatinski je u svom mandatu guvernera često oštro kritizirao vlade, a pripisuju mu se i zasluge za niz poteza koje su spasile hrvatski bankarski sustav od ozbiljnih problema nakon krize koja je izbila 2008 godine, a uživao je i veliko povjerenje građana. Tako je, iako je imao problema s mucanjem, 2008. godine dobio i nagradu Hrvatske udruge za odnose s javnošću za najboljeg komunikatora od osoba iz javnog života.

"Pratili su me atributi kejnesijanac, monetarist, suverenist... Bilo je i drugačijih, ovisno o autoru, trenutku ili ciljevima. Nikad se nisam smatrao ničim od toga. Nastojao sam gledati što se stvarno zbiva i misliti svojom glavom. S takvim pristupom nije jednostavno naći istomišljenike niti je ugodno. Za svoje se poglede trebate izboriti čvrstim argumentima, gubeći prijatelje, a ponekad stvarajući i neprijatelje", zapisao je uz ostalo u svojoj autobiografiji Rohatinski.

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene