Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenković o pokretanju postupka

"Prijavio me Bulj. Da sam njega imenovao za veleposlanika, to bi bila katastrofa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je danas odlučilo pokrenuti postupak protiv njega zbog imenovanja svog kuma Igora Pokaza za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Na pitanje što ima reći u svoju obranu, odgovorio je da bi "obrana bila malo teška riječ"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Iz minute u minutu Vesna Vučemilović izbačena iz stranke; Plenković otkrio koga će zadržati u Vladi Milanović i Plenković Parlamentarni izbori 2024. Milanović objavio kada će dati mandat Plenkoviću, napravili potez bez presedana pa se predomislili

"Vlada se očitovala na tu temu, o čemu imamo i urudžbeni dokument. Propisi o imenovanju šefova diplomatskih misija ne uključuju izuzeće premijera. Zakonski se nije moguće izuzeti. Da sam bio u rodu s gospodinom Buljom koji me prijavio i da sam njega imenovao, onda bih prihvatio da je to sukob interesa i neprimjereno imenovanje. To bi bila katastrofa za diplomaciju. Ako sam ja sudjelovao u procesu postavljanja čovjeka kojeg dobro poznajem i koji je bio veleposlanik u NATO-u i Rusiji te na nizu funkcija, smatram da nisam napravio ništa loše. Izuzimati se od funkcije za koju sam dobio povjerenje ne dolazi u obzir. Mogao bih se onda izuzeti od svih imenovanja ljudi u diplomatskoj službi jer sve su to moji prijatelji koje poznajem niz godina. U istoj situaciji tada bi bili i Predsjednica i bivši premijer Zoran Milanović prilikom imenovanja svog kuma Joška Klisovića. Mislim da je u ovom trenutku to neargumentirano i nepotrebno", kazao je premijer.

Na pitanje je li Povjerenstvo ispolitizirano, premijer je poručio da se treba voditi računa o svrsishodnosti.

"Prijave povjerenstvu postale su novi sport i svojevrsni trend, a mi ćemo vrlo smireno odgovarati na sva pitanja koja budu postavljena", rekao je Plenković.

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj je sjednici odlučilo pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića zbog imenovanja vjenčanog kuma Igora Pokaza za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pokreće se i postupak protiv ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića zbog imenovanja premijerova ujaka Marka Raosa u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene