Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjava premijera

Plenković komentirao afričku svinjsku kugu: "Neki bi htjeli na tome parazitirati, ali mi ćemo biti objektivni"

Predsjednik Vlade nakon sjednice Šireg predsjedništva HDZ-a odgovarao je na pitanja novinara. Komentirao je afričku svinjsku kugu, Zakon o izbornim jedinicama, ali i međunarodna pitanja.

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a u Zagrebu dao je izjavu za novinare.

"Osvrt na rebalans proračuna, važan zbog većih plaća, mirovina, obnove. Rast se ove godine se predviđa na 2,8 posto što je sjajno. Inflacija oko 8 posto, smanjenje rapidno oko udjela vanjskog duga", započeo je premijer.

Osvrnou se na negodovanje o Zakonu o izbornim jedinicama.

"Potpuno nepotrebno zbog kaprica predsjednika Milanovića", rekao je

“Predsjednik je odmah potpisao zakon o Osobnoj asistenciji, nije čekao osmi dan, treći., četvrti, šesti. Kad se hoće, može se", dodao je. 

"Sve je to napravljeno namjerno u sprezi s oporbom na štetu poreznih obveznika", zaključio je s tom temom.

Komentirao je i mjere koje uvodi Vlada kao što je dječji doplatak.

“Također, predstavili smo prijedloge Zakona o inkluzivnom dodatku i dječjem doplatku. To su sjajne novosti i ispunjenje našeg programa”, rekao je.

Pročitajte i ovo Posljedice izraelskog bombardiranja Gaze Rat na Bliskom istoku FOTO/VIDEO Objavljene jezive snimke napada na bolnicu u Gazi, pojavio se i novi video. Bukte prosvjedi na Zapadnoj obali, snage sigurnosti ispaljivale suzavac i šok-bombe

"Provedba kršćanskog načela solidarnosti tj, pomoći onima kojima je to najpotrebnije", dodao je.

Što se tiče afričke svinjske kuge rekao je da cjepiva nažalost nema kao i da Hrvatska nije jedina pogođena zemlja.

"Hrvatska Vlada već je izdvojila 30 milijuna eura programa potpore svinjogojcima", rekao je. "Neki bi htjeli na tome parazitirati, ali mi ćemo kao i uvijek biti objektivni", dodao je.

Pročitajte i ovo Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na radnom ručku u prigodi održavanja Svjetskog židovskog kongresa Rat na Bliskom istoku Plenković: "Osudili smo napad Hamasa, ali ponovili važnost humanitarnog prava"

Dotaknuo se i međunarodnih aktivnosti s posebnim naglaskom na Sastanak Izvršnog odbora Svjetskog židovskog kongresa koji je održan u Zagrebu u okviru hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust.

Vezanu za temu požara u kompaniji Drava International rekao je da će se učiniti sve da se slučaj razrješi.

"HDZ-ovi predstavnici će predstaviti tematsku sjednicu da se do kraja rasvijetli o kakvom se otpadu radilo. U interesu nam je razrješenje ovog slučaja”, kazao je.

Podsjetio je na pomoć koju je Vlada uputila istoku zemlje nakon nezapamćenog nevremena.

"Ja mislim da ako netko ima razloga za zadovoljstvo radom ove Vlade onda je to Slavonija, Baranja i Srijem", rekao je.

Premijer je kazao i kako vlada nažalost raspolaže s informacijom o pogibiji mladog čovjeka u tridesetima koji je u Ukrajinu otišao svojevoljno te poginuo u nekim od tamošnjih vojnih akcija, za čime vlada žali.

Plenković je naglasio kako je Hrvatska u svim porukama javnosti odvraćala državljane da idu na ratište, no da neki to i dalje čine svojim odlukama i "na svoj rizik". Ranije se u medijima pojavila informacija o 34-godišnjem Tomislavu Tkalcu iz Duge Rese koji prije oko dva tjedna nestao je na području Ukrajine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene