Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sastanka predsjedništva HDZ-a

Plenković komentirao Stierovu izjavu: ''Na koga je on tu mislio? Neka vam odgovori ako je tako dovitljiv"

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković ponovio je nakon sastanka Predsjedništva stranke, kako je stav HDZ-a oko Istanbulske konvencije jasan, da nikakvih kazni za zastupnike koji eventualno glasuju drugačije neće biti te da prepiranje oko toga koji kandidat je najbolji za voditelja ERS-a nije najbitnija stvar u tom procesu.

"Glavni cilj današnje sjednice bio je pripremiti se za novo zasjedanje Sabora, Vlade i moj posjet BiH Razmotrili smo sve bitne teme, političke i gospodarske", rekao je po završetku sastanka Predsjedništva HDZ-a Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Novinare je zanimalo hoće li HDZ-ovi zastupnici u Saboru glasovati o ratifikaciji po stranačkoj stegi ili savjesti.

"Stranka je zauzela politički stav i on je jasan. Da li će biti zastupnika koji će imati drugačiji stav, to ćemo vidjeti idući tjedan na sastanku kluba", poručio je.

Plenkovića su novinari pitali i je li čuo izjavu Davora Ive Stiera o klerikalcima, u kojoj su neki iščitali prikrivenu prozivku upravo njega kao premijera i šefa stranke.

"Nisam čuo njegovu izjavu, ne znam na što aludirate. Na koga je on tu mislio? Nek vam on odgovori ako je tako dovitljiv", rekao je Plenković.

Novinari su inzistirali na tome hoće li biti kazni za HDZ-ove zastupnike koji bi mogli glasovati drugačije od dogovorenog prilikom ratifikacije Istanbulske konvencije.

"Vidim da svi očekuju progon, penalizacije i slično. HDZ je demokratska stranka", poručio je Plenković.

Na pitanje hoće li se sastanti u petak navečer i sa šefom HNS-a Ivanom Vrdoljakom, plenković je rekao da će to učiniti kad se Vrdoljak vrati u hrvatsku i kad mu se javi da želi sastanak.

"Ako se vrati s puta, onda da. Vidjet ćemo, koliko znam Vrdoljak je izvan Hrvatske", rekao je šef HDZ-a.

Upitan hoće li odustati od kandidature Glunčića za šefa Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme, Plenković kaže da to nije najbitnija tema.

"Nije to tema koja treba toliko uzburkavati duhove", poručuje.

"Da li se slažemo oko svake osobe, to je podredno. Moj je stav da ovo nije tema oko koje bi se trebali preglasavati, već naći rješenje", smatra Plenković.

Novinari su ga na kraju pitali i je li ministrica Blaženka Divjak pretjerala s izjavom da je jedan kandidat za voditelja ERS-a potpuno neprihvatljiv, samo kratko rekao da svatko tko prati i radi na ovakvim procesima, treba znati da nije dobro davati izjave o kandidatima.

''Premijeru Plenkoviću se sa sve više frontova otvara problem Istanbulske konvencije''

U tijeku je sastanak Predsjedništva HDZ-a, a šef te stranke, Andrej Plenković, trenutno vodi bitku na više frontova - unutar stranke i izvan nje. Razvoj događaja prati reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

"Premijeru Plenkoviću se sa sve više frontova otvara problem Istanbulske konvencije, otkad je najavio prije praktički mjesec dana da postoje neistomišljenici u njegovoj stranci. Već desetak zastupnika se javno izjasnilo kako su protiv ratifikacije. Na Predsjedništvu se raspravlja kako će zastupnici zauzeti stav, hoće li se pustiti da glasuju po savjesti ili će se provesti stranačka stega", rekao je Bago.

"Davor Ivo Stier je danas poslao znakovitu poruku premijeru Plenkoviću, iako ga nije imenovao", dodaje Bago.

Istovremeno, Plenkoviću se otvara još nekoliko frontova s HNS-om, a ponajviše oko imenovanja čelnog čovjeka Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme.

U pitanju je i opstojnost koalicije, kaže Bago, jer iz HNS-a tvrda da ako ne prođe kandidat koji je usuglašen između HDZ-a i HNS-a, odlazi ministrica Blaženka Divjak i svi HNS-ovci napuštaju Vladu. U tom slučaju Plenković više ne bi imao većinu u Saboru.

"Pred Plenkovićem je nekoliko ključnih dana otkako je započeo suradnju s HNS-om", ističe Bago.

Plenković najavio telefonsku sjednicu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu kurikularne reforme

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u petak da će se održati telefonska sjednica Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, na kojoj bi trebalo odlučiti o voditelju Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme.

"Telefonska, kad je ja sazovem", rekao je Plenković kratko novinarima prije početka sjednice Predsjedništva HDZ-a na upit kada će biti održana sjednica PSP-a na kojoj treba riješiti problem čelne osobe za provedbu kurikularne reforme.

Bačić: Zastupnici HDZ-a trebali bi glasovati o ratifikaciji Istanbulske konvencije sukladno zaključcima Predsjedništva HDZ-a

Predsjednik Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić, upitan kako komentira zadnje priopćenje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u kojem su tvrdo protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, rekao je kako je to na tragu njihovih ranijih izjava, ali smatra da intervju predsjednika HBK-a nadbiskupa Želimira Puljića pokazuje da i Crkva blagonaklono gleda na interpretativnu izjavu. Bačić smatra da se to pogrešno zove "interpretativnom izjavom" jer se radi o integralnom dijelu zakona o ratifikaciji.

Upitan trebaju li zastupnici HDZ-a koji se protive ratifikaciji Istanbulske konvencije glasovati po savjesti ili kako je to odlučilo čelništvo stranke, odgovorio je kako će o tome raspravljati na Predsjedništvu te će, sukladno zaključcima, u utorak na sjednici Kluba zastupnika HDZ-a donijeti konačnu odluku.

Osobno smatra da bi zastupnici trebali glasovati sukladno zaključcima Predsjedništva i županijskih organizacija HDZ-a, koje su podržale ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Na pitanje o stanju u koaliciji istaknuo je kako je ona stabilna rekavši kako je stalno u kontaktima sa koalicijskim partnerima. I Bačić je izrazio začuđenost otkuda je u medije došao Nacrt Obiteljskog zakona jer ga još niti on nije vidio.

Vezano uz izbor voditelja ERS-a Bačić je ustvrdio kako ta odluka još nije donijeta.

Prilikom dolaska na sjednicu Predsjedništva HDZ-a Davor Ivo Stier imao je pravi mali istup. Davor Ivo Stier napravio je usporedbu između klerikalaca i antiklerikalaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene