Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočanstvo vremena

Plenković na svečanom otvorenju izložbe Hrvatsko proljeće: ''Nažalost, prava su negirana. Na nama je danas da uvažavamo različitosti''

Premijer Andrej Plenković
Premijer Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje u utorak na svečanosti otvorenja izložbe "Hrvatsko proljeće", u Francuskom paviljonu Studentskog centra Zagreb.

Uz predsjednika Vlade je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

''Hrvatsko proljeće nije događaj, nije doživljaj samo za pojedinca. Pokret je uključivao sve slojeve hrvatskog društva'', istaknuo je premijer. Dodao je da su masovni pokret podržavali tjednici, katolička crkva, ali i političko vodstvo. ''Doista se radilo o masovnom pokretu za društvena, kulturna i politička prava'', rekao je Plenković.

Istaknuo je da su za to trebali imati vizije i hrabrosti, koje su danas temelj Hrvatske države. ''Nažalost, za tadašnji režim, ta prava su negirana'', rekao je premijer. Zaključio je da trebamo cijeniti temeljne demokratske vrijednosti koje imamo danas, kao članica Europske unije.

''Ova izložba bit će svjedočanstvo vremena u kojem su mladi odigrali temeljnu ulogu i hrabrost, neviđenu svježinu'', rekao je premijer. ''Želimo omogućiti mladima ponosno građenje Hrvatske'', kazao je. Istaknuo je da se i danas suočavamo s teškim posljedicama korone i potresa, ali da kao članica EU možemo računati na solidarnost.

''Najveći izazov su očiti kao društvo je demokratska revitalizacija. Danas se u Hrvatskoj rađa dvostruko manje nego u vrijeme Hrvatskog proljeća i to je danas naš prioritet - revitalizacija krajeva'', istaknuo je Plenković.

''Na nama je, danas, da uvažavamo političke različitosti i ujedinimo Hrvatsku za sadašnje i buduće generacije'', kazao je premijer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene