Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brzojav sućuti

Premijer i Predsjednica uputili izraze sućuti zbog smrti Marka Veselice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu smrti Marka Veselice, jednog od najznačajnijih sudionika Hrvatskog proljeća, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković uputio je sućut obitelji Veselica u svoje osobno ime i u ime hrvatske Vlade.

"S tugom sam primio vijest o smrti gospodina Marka Veselice, istaknutog hrvatskog političara i ekonomista, jednog od najznačajnijih sudionika Hrvatskoga proljeća, političkog disidenta i zatvorenika, prvooptuženog u montiranom procesu bivše države i zastupnika u Hrvatskome saboru, kojeg sam imao čast i osobno poznavati", napisao je u brzojavu sućuti hrvatski premijer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon prozivki Milanovića Vladislav Veselica: "Plenković mi je bio prijatelj u najtežim trenucima, a moj odnos s Kovačevićem je bio isključivo profesionalan" Slika nije dostupna Odlazak političara Preminuo poznati 'proljećar' Vladimir Veselica

"Hrvatski proljećar koji je iskreno volio domovinu i podijelio tragičnu sudbinu svoje generacije koja se usudila dignuti glas za Hrvatsku, ostao je do kraja odan svojim političkim i ljudskim uvjerenjima. U ovim teškim trenucima za Vašu obitelj, molim Vas da, u ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, primite izraze duboke i iskrene sućuti", stoji u premijerovom brzojavu sućuti.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović također je izrazila sućut obitelji Marka Veselice , ističući kako je njegovo ime, među brojnim hrvatskim žrtvama represije komunističkog režima, postalo simbolom nacionalne borbe za slobodu i nacionalna prava.

"Među brojnim Hrvatima žrtvama represije jugoslavenskog komunističkog režima, njegovo je ime postalo simbolom borbe za slobodu i nacionalna prava. Na montiranim političkim procesima bio je osuđivan na dugogodišnje zatvorske kazne, uvijek u životnoj opasnosti, no ništa ga nije moglo slomiti u njegovu domoljublju", navodi predsjednica.

Napominje kako je Veselica, osim među prvacima Hrvatskoga proljeća, bio i među prvacima stvaranja hrvatske demokracije, ustrajno kao političar i ekonomist zauzet za napredak hrvatske države i dobrobit svoga naroda.

"Hrvatski narod pamtit će ga kao svog istinskog velikana", zaključuje Kolinda Grabar-Kitarović.

Marko Veselica, istaknuti ekonomist i političar kojega su zbog angažmana i zatvaranja u vrijeme Hrvatskog proljeća proglasili 'hrvatskim Mandelom', preminuo je u petak ujutro u zagrebačkoj bolnici Fran Mihaljević, nakon duge i teške bolesti.
 

 

 

(Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene