Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veselica je bio jedan od sudionika Plešivičkog sastanka, tajnoga inicijativnog skupa hrvatskih intelektualaca 19. siječnja 1989. godine.


U srijedu je u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu nakon duge i teške bolesti umro hrvatski političar i ekonomist te poznati hrvatski 'proljećar' Vladimir Veselica, doznaje se od obitelji.

Vezani članci Pronađen mrtav muškarac (Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL) Pronađen mrtav u dvorištu: ''Žena mu je nedavno rodila drugo dijete'' Nazif Mujić (FOTO:Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL) Prerani odlazak! U teškoj bijedi umro bosanski glumac

Vladimir Veselica rodio se u selu Glavicama 1938. Nakon završene gimnazije u Sinju, diplomirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Poslijediplomski studij pohađao je na Visokim europskim studijima u Strasbourgu.

Povucite prijedlog zakona da ne uđemo u EU kao zaštitnici zločina iz komunizma

Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu doktorirao je 1969. ekonomiju na temu 'Utjecaj materijalnih i institucionalnih faktora na položaj i razvoj društvenih privreda socijalističkih republika i Jugoslavije'. Godine 1970. pokrenuo je i uređivao Hrvatski gospodarski glasnik.

Veselica je bio jedan od sudionika Plešivičkog sastanka, tajnoga inicijativnog skupa hrvatskih intelektualaca 19. siječnja 1989. na kojemu je osnovan Hrvatski demokratski zbor, kasnija Hrvatska demokratska zajednica te još pet različitih stranaka.

Uz Marka Veselicu i Ivana Gabelicu, bio je dijelom čelne skupine antikomunističkih disidenata i hrvatskih domoljuba koja je 4. studenoga 1989. osnovala Hrvatski demokratski savez (kasnija Hrvatska demokratska stranka).

Neko je vrijeme bio u predsjednik te stranke koja je nastupila na parlamentarnim izborima 1990. kao dio Koalicije narodnog sporazuma.

Od 31. srpnja 1991. bio je ministar u trećoj Vladi RH kojom je predsjedao Franjo Gregurić.

Godine 1996. uređivao je Hrvatsku gospodarsku reviju, a bio je i član uredničkog odbora biblioteke Hrvatska gospodarska misao i redoviti sveučilišni profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, te ravnatelj njegovog Znanstveno-istraživačkog centra.

Obnašao je dužnost predsjednika Hrvatskog društva ekonomista te je bio član Izvršnog odbora Svjetskog društva ekonomista i ekonomskih znanosti i HDZ-a. Godine 2007. postaje članom nadzornog odbora Croatia Lloyda (bivšeg Zavoda za reosiguranje, osnovanog 1. siječnja 1968., kasnije poznatog pod imenom Slavija Lloyd).

Veselica je iza sebe ostavio suprugu, petero djece i troje unučadi. Informacije o pogrebu bit će naknadno objavljene. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook