Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže izmjene zakona

Ministrica odgovorila Britancima nakon što su upozorili turiste u našoj zemlji: "To nema utemeljenja, ali..." Oglasili se i taksisti

Dosadašnji tijek turističke sezone je odličan, a od početka godine do sada bilo je 14,1 milijun dolazaka turista i 74,5 milijuna noćenja, što su porasti od osam i tri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kazao je u četvrtak na Vladi premijer Andrej Plenković.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nakon sjednice Vlade izjavila je da je zadovoljna rezultatima turističke sezone te da je u kolovozu dolazaka turista do sada jednako kao u kolovozu 2019., dok ih je u srpnju bilo dva posto više.

To ne smatra, kako su pitali novinari, podbacivanjem špice sezone, jer, dodala je, turista imamo kao 2019. godine. Vjeruje da će novi zakon o turizmu pridonijeti većoj ponudi hotela.

Komentirala je i tvrdnje da su hoteli u srpnju ove godine rasli dvostruko skuplji od inflacije, kazavši da su hoteli sada cijenama blizu onima u konkurentskim zemljama.

Ponovila je da se ulaganje u povećanje kvalitete smještajnih objekata na četiri i pet zvjezdica uvijek isplati i da oni koji su tako ulagali imaju opravdanje za povećanje cijena, a oni koji nisu ulagali, a dizali su cijene za to nemaju opravdanje.

Pročitajte i ovo Učenici u razredu Pripreme za jesen Vlada donijela nekoliko odluka koje će razveseliti roditelje školaraca: "Zasad sve teče prema planu"

"Teško je reći u kakvoj su korelaciji povećanje cijena s popunjenošću u špici sezone, jer hoteli su primjerice dobro popunjeni i zadovoljni, a i kampovi rade bolje nego 2019.", odgovorila je ministrica.

Jedna od najsigurnijih zemalja

Pitali su je i o upozorenju britanskih vlasti svojim turistima da "mogu očekivati seksualno zlostavljanje u taksijima u Hrvatskoj", na što je rekla da je Hrvatska jedna od najsigurnijih zemalja u EU, i prema Eurostatovim podacima.

"MUP zajedno sa Ministarstvom turizma, turističkim patrolama, drugim službama i članicama EU-a provodi sve potrebne mjere, tako da mislim da to nema utemeljenja, ali o svemu treba voditi računa i prijaviti ako se tako nešto dogodi", poručila je Brnjac.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

Naglasila je i da je najvažnija sigurnost u turističkoj zemlji i da na tome revno rade sve nadležne službe, dok je na pitanje je li u kontaktu s grčkim kolegama zbog nedavnih nereda huligana u Ateni rekla da jesu u kontaktu, da mu je izrazila sućut zbog ubojstva navijača u Ateni.

"Rekla sam i da to nije sport i da treba ustrajati i djecu učiti da je sport tolerancija i fer play, a na nasilje", rekla je Brnjac.

Ceh taksista traži izmjene zakona

Nakon što je britansko ministarstvo upozorilo svoje građane da budu oprezni kad ulaze u taksi u Hrvatskoj, reagirao je Ceh prijevoznika Splitsko-dalmatinske županije koji poručuje da je ugroza sudionika u prometu posljedica manjkavosti aktualnog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji je omogućio liberalizaciju tržišta, ali bez kontrole.

Iz ministarstva prometa pisano su za Dnevnik Nove TV odgovorili da inspekcije provode redovan nadzor i kontrolu, ali i da su otvoreni za prijedloge kako Zakon eventualno unaprijediti.

"Pet godina upozoravamo ministarstvo prometa, na čelu s gospodinom Butkovićem, da pokušamo uvest reda u taj sektor", rekao je Željko Bandić, dopredsjednik Ceha prijevoznika Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije. "Dakle ne ukidanje liberalizacije, nego da se zna koliki broj, kolika cijena. Da se ta vozila označe, radi kontrole svega ovoga, da ne bi dolazilo do ovoga da nas prozivaju Ministarstva vanjskih poslova", naglašava Bandić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene