Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr

Premijer Plenković kaže da Vlada nastavlja "predano provoditi strukturne reforme na svim razinama", a Vlada u propćenju ističe da se Hrvatska našla na 10. mjestu po rastu BDP-a u Europi.


Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, bruto domaći proizvod Hrvatske u 2019. godini na godišnjoj razini povećan je za 2,9 %, što predstavlja dinamičniji rast nego u 2018. godini (2,7 %), priopćila je Vlada.

Ostvareni rast bio je gotovo dva puta brži od rasta na razini prosjeka EU-a (1,5 %) što je omogućilo daljnje približavanje prosječnoj razini razvijenosti država članica EU-a. S ostvarenim rastom od 2,9 % Hrvatska se, prema zadnjim procjenama Europske komisije za druge članice, našla na visokom desetom mjestu među članicama EU-a.

U strukturi BDP-a zabilježen je rast svih kategorija domaće i inozemne potražnje (osobna i državna potrošnja, investicije, robni izvoz i izvoz usluga). Dinamika rasta u usporedbi s 2018. godinom najviše je povećana kod investicija u fiksni kapital, dobrim dijelom zahvaljujući uspješnom korištenju europskih fondova.

Pojedinačno je najveći utjecaj na rast BDP-a imala osobna potrošnja na koju je utjecao nastavak pozitivnih trendova na tržištu rada (broj osiguranika povećan je 2,4 %), daljnji rast neto plaća (nominalni rast od 3,4 %) te kreditne aktivnosti poslovnih banaka (ukupni kreditni plasmani stanovništvu su na kraju godine bili 6,9 % veći nego na kraju 2018.).

Snažan doprinos rastu daje i izvoz roba i usluga. Robni izvoz najviše je rastao pod utjecajem povećanog izvoza farmaceutskih proizvoda, motornih vozila i dijelova, a bolje izvozne rezultate ostvarila je i brodogradnja, dok je na izvoz usluga najviše utjecala još jedna rekordna turistička sezona.

"Rezultati Državnog zavoda za statistiku potvrda su da hrvatsko gospodarstvo kontinuirano raste po stopi od oko 3 %, ali na zdravim temeljima. Uz istodobno smanjenje udjela javnog duga u BDP-u za oko 3 postotna boda godišnje te kontinuirane suficite na tekućem računu platne bilance, gospodarski rast pokrećemo na smanjenju zaduživanja, poreznom i administrativnom rasterećenju, strukturnim reformama, povećanju ulaganja i boljem korištenju europskih sredstava. Vlada RH nastavlja predano provoditi strukturne reforme na svim razinama'', poručio je ovom prigodom predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Vezani članci Ivan Penava i Mislav Bago - 3 Penava nakon odlaska iz HDZ-a: "Škoro mora postaviti ultimatum Vladi, inače nećemo u njoj sudjelovati" Turbulentan mandat Vlade priveden kraju - 7 "Tajnice, pripremite papire": Pogledajte što je sve obilježilo Plenkovićevu Vladu