Obavijesti Video Pretražite Navigacija
treba to reći kuščeviću

Plenković: ''Adekvatno suočavanje s prošlošću nužno za sučeljavanje s izazovima sadašnjosti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da je adekvatno suočavanje s prošlošću, koje uključuje pijetet i satisfakciju žrtvama i njihovim obiteljima, otklon od svakog totalitarizma i primjereno obrazovanje o zločinima nedemokratskih sustava, nužno za sučeljavanje s izazovima sadašnjosti i budućnosti.

Budući da se u petak, 23. kolovoza, obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima Plenković je na sjednici Vlade rekao kako smatraju da je taj dan dio politike njegovanja kulture povijesnoga sjećanja te podsjetio da je Hrvatski sabor 2011. taj dan proglasio spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Andrej Plenković analitičari o tajnim snimkama Jesu li ove snimke početak rušenja Plenkovića? "Na izmaku su snaga i živaca, ali ovo je dobro za sve nas"

"U Hrvatskoj i u brojnim europskim zemljama recentna povijest dovela je do brojnih tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda, progona i likvidacija političkih neistomišljenika", rekao je Andrej Plenković. Dodao je da se zbog težine i opsega takvih nepravdi i zločina posljedice vladavine nedemokratskih režima osjećaju, nažalost, i danas.

"Nedvosmislena osuda masovnih kršenja ljudskih prava, njihovo znanstveno istraživanje, dostojanstveno obilježavanje mjesta stradanja minimum je demokratskog identiteta moderne Hrvatske i stoga je adekvatno suočavanje s prošlošću, koje uključuje pijetet i satisfakciju žrtvama i njihovim obiteljima, otklon od svakog totalitarizma te primjereno obrazovanje mladih o zločinima nedemokratskih sustava, nužno za usredotočeno sučeljavanje s izazovima sadašnjosti i budućnosti", poručio je premijer.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. godine, a potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009.

Premijerova izjava došla je u vrijeme kad se saznalo da je bivši ministar uprave, HDZ-ovac Lovro Kuščević u svojoj vili na Braču postavio fotografiju ustaškog poglavnika Ante Pavelića.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene