Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prema upitniku ministarstva

Plenković: "92,7 posto škola izabralo je model A - nastavu u školi"

Premijer Andrej Plenković
Premijer Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Model A predviđa nastavu u školi uz pridržavanje epidemioloških uputa HZJZ-a, model B je mješoviti oblik nastave (u školi i na daljinu), a model C je nastava na daljinu. "Krenut ćemo u novu školsku godinu s ambicijom da naši školarci dobiju kvalitetno obrazovanje“, istaknuo je u Pribislavcu predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prilikom obilaska novootvorene Osnovne škole Vladimira Nazora u Pribislavcu objavio je rezultate upitnika Ministarstva znanosti i obrazovanja po kojima je 92,7 posto škola odabralo model A, sedam posto model B, a 0,29 posto model C.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović i Andrej Plenković Donosi Provjereno Bili su uspješni studenti i kolege u ministarstvu, a danas se otvoreno preziru i vrijeđaju: Ovo je povijest odnosa dvojice najmoćnijih političara u zemlji

"To znači da je cijela priprema, upute koje smo radili, komunikacija s ravnateljima, sa svima odgovornima u obrazovnom sustavu napravljena kvalitetno i pravodobno. I u ovim okolnostima Covida-19 krenut ćemo u novu školsku godinu s ambicijom da naši školarci dobiju kvalitetno obrazovanje“, istaknuo je u Pribislavcu predsjednik Vlade.

Model A predviđa nastavu u školi uz pridržavanje epidemioloških uputa HZJZ-a, model B je mješoviti oblik nastave (u školi i na daljinu), a model C je nastava na daljinu.

O izgradnji škole u tome mjestu u blizini Čakovca Plenković je rekao kako je bilo puno angažmana od lokalnih do državnih vlasti.

Govoreći o tome kako će nastavu pohađati 313 učenika, istaknuo je da je njih čak 70 posto pripadnika romske nacionalne manjine.

"Jedan od glavnih načela našega programa je da omogućimo svim pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj da budu kvalitetno obrazovani, da budu dio našeg obrazovno-školskog sustava. Kada je riječ o djeci romske nacionalne manjine, moramo napraviti dodatne iskorake da bi ta djeca ostala u sustavu do kraja obrazovanja“, rekao je.

Dodao je kako u Vladi sudjeluju svi pripadnici nacionalnih manjina i zato mu je posebno važno da su u ovogodišnjem preustroju Ministarstva znanosti i obrazovanja ustrojili posebnu upravu koja će se baviti obrazovanjem nacionalnih manjina.

"Ova škola ima sve bitne elemente obrazovnog sustava ove Vlade. To je uključivost, inkluzivno obrazovanje jer je prilagođena iz svih aspekata djeci s invaliditetom, ona omogućava cjelodnevnu nastavu, a naš je cilj što više cjelodnevne nastave, a što manje rada u smjenama. Isto tako, omogućuje i predškolski odgoj, a to je temelj što želimo u cijeloj Hrvatskoj“, poručio je Plenković.

Zahvalio se vodstvu škole te podsjetio kako je ovo njegov drugi posjet Pribislavcu.

Zahvalio je ministru Radovanu Fuchsu, bivšoj ministrici Blaženki Divjak i svima koji su omogućili da se u Pribislavcu otvori nova školska zgrada.

Predsjednika Vlade dočekao je međimurski župan Matija Posavec, koji je podsjetio da se u Pribislavcu nastava dosad održavala u dvorcu Feštetiću iz 16. stoljeća, koji je pune 74 godine bio dom Osnovnoj školi Vladimira Nazora.

Govoreći o novoj zgradi, Posavec je rekao kako je gradnja počela 2016. Radovi su vrijedni 33 milijuna kuna, od čega je Međimurska županija izdvojila 5,5 milijuna kuna, a ostatak država.

"Škola je izgrađena prema svim standardima 21. stoljeća“, istaknuo je Posavec i dodao da ima 24 učionice i 3600 metara četvornih iskoristivog prostora te će se u njoj održavati jednosmjenska nastava.

Župan je podsjetio da se u Međimurju u posljednjih pet godina financiraju udžbenici za učenike osnovnih škola, a zadnjih sedam godina financira se prijevoz učenika bez obzira na to putuju li vlakom ili autobusom.

"Od ove godine četiri tisuće srednjoškolaca je od županije dobilo potporu od 300 kuna za nabavu radnih materijala“, rekao je među ostalim župan Posavec i dodao kako su u posljednjem investicijskom ciklusu izgrađene četiri školsko-sportske dvorane, obnovljeno je pet srednjih i 15 osnovnih škola, a obnovljen je i đački dom te izgrađen studentski dom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene